Politie is bezorgd over de beoogde locatie van het nieuwe azc bij Heerenveen: ‘kwetsbare wijk’De politie Zuid-Oost Fryslân maakt zich zorgen over het voornemen van de gemeente Heerenveen om in het westen van de gemeente een asielzoekerscentrum te vestigen. Volgens de politie ligt de beoogde locatie nabij een wijk waar ‘op meerdere plekken veel overlast is’.

De buurt staat bij de politie bekend als kwetsbaar en de komst van een asielzoekerscentrum kan impact hebben op de leefbaarheid in de buurt. Dat schrijft de politie in een advies over de door de gemeente gevraagde voorgenomen plannen.

In het beoogde asielcentrum zullen maximaal zeshonderd asielzoekers worden gehuisvest. De locatie die de gemeente op het oog heeft is in de gemeente De Fryske Marren, tussen Heerenveen en Rottum, wat in de praktijk betekent dat bij meldingen het basisteam van Heerenveen betrokken zal worden, en niet, zoals eigenlijk het geval zou moeten zijn, het basiselftal van Sneek (waar ook De Fryske Marren in speelt), vreest de politie.

Dit heeft volgens de politie gevolgen voor de basisploeg van Heerenveen. “Bij veel meldingen kunnen we minder tijd besteden aan andere politietaken in de gemeente”, staat in de brief. ‘Op het gebied van de bestrijding van overlast kunt u, gezien de capaciteitsdruk op de politie, slechts beperkt op onze hulp rekenen.’

Heerenveen wilde eigenlijk deze maand een besluit nemen over het asielzoekerscentrum, maar een bijeenkomst voor omwonenden leverde zoveel reacties op dat die eerst moesten worden verwerkt. Volgens de politie Zuid-Oost Fryslân hoorden lokale politieagenten op de bijeenkomst en elders veel negatieve reacties. Heerenveen had eerder nog drie andere locaties op het oog.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *