Eerste schop de grond in voor Hallenhoes in Exloo. ‘Moet een trekpleister worden voor inwoners en toeristen’Het Hallenhoes in Exloo wordt alsnog gebouwd. Aan de Zuiderhoofdstraat ging woensdagmiddag de eerste schop de grond in.

Woensdagavond werden bewoners van hotel-restaurant Het Wapen van Exloo geïnformeerd over de definitieve plannen voor het Hallenhoes. Brands Bouw uit Emmen bouwt het nieuwe multifunctionele pand tegenover schoenenwinkel Schutrups en speelpark Kabouterland. De aanleg van het omliggende plein is in handen van Avitec uit Nieuw-Buinen.

“Het Hallenhoes moet een trekpleister worden voor mensen uit het dorp en toeristen”, zei Wil Luchjenbroers woensdagavond. Zij is voorzitter van de dorpsraad en is vanaf het begin bij het project betrokken.

Het gebouw moet straks in ieder geval de schaapskooiwinkel, het Toeristisch Informatiepunt en een ‘science hub’ en escape room van radioastronomisch instituut Astron huisvesten. Ook wordt er een ruimte ingericht voor catering. Op het plein komen ‘natuurlijke speelelementen’ voor kinderen.

Frits Heukers, voorzitter van de verantwoordelijke Stichting Beheer Het Plein, en dorpsraadsvoorzitter Wil Luchjenbroers, geestelijk moeder van het project, willen met het Hallenhoes bezoekers van alle leeftijden trekken. Vooral jongeren, die volgens Heukers een moeilijk bereikbare groep zijn. “Een escape room is bijvoorbeeld ontzettend leuk voor groepen van 12 tot 16 jaar. Het biedt iets extra’s in het dorp wat er nog niet is.”

Twijfels over budget en garantie

Het Hallenhoes wordt gebouwd op de plek waar in 2017 het Bebinghehoes, een Saksische hallenhuisboerderij uit 1722, afbrandde. Sindsdien ligt het terrein braak. Het nieuwe multifunctionele pand met rieten dak wordt gebouwd in de stijl van de oude monumentale boerderij.

Het gebouw kent een roerige geschiedenis. Sinds 2018 is er veel discussie over wat te doen met de kale plek in het dorp. Moet er huisvesting komen, of moet er voor iedereen een voorziening zijn?

Bovendien had het gemeentebestuur vorig jaar twijfels over het budget waarop de bouw en exploitatie gebaseerd zijn. Dat zou niet sluitend zijn. Diverse in de begroting genoemde partijen, waaronder Stichting Schaapskudde Exloo, lieten aan DVHN weten van niets te weten. Schaapskooi-voorzitter Hugo Ouwendijk laat nu weten dat hij in gesprek is met de beheerstichting over de vestiging van de Schaapskooiwinkel in het Hallenhoes. “We hebben nog niets getekend, maar we zien het Hallenhoes zeker als meerwaarde voor het dorp.”

Afgezien van de exploitatie was een deel van de raad niet tevreden met de garantie van 450.000 euro die wethouder Henk Zwiep (PvdA) wilde verstrekken voor de bouw. Een groep lokale anonieme ondernemers had hierom gevraagd. Die anonimiteit irriteerde sommige raadsleden. Een meerderheid stemde er uiteindelijk mee in zich garant te stellen.

Over de financiën maakt Heukers zich geen zorgen. “Met de offertes van Brands en Avitec blijven we gewoon binnen budget. Natuurlijk kan het altijd misgaan, maar we hebben geen reden om aan te nemen dat we het budget overschrijden.”

‘BN’er moet opendoen’

Ondanks de moeilijkheden kreeg het ontwerp van het gebouw woensdagavond de goedkeuring van het aanwezige publiek. Tijdens de presentatie door architect Bas van Ruth van Architektenburo Van Ruth uit Dwingeloo klonk er meerdere malen een goedkeurend ‘nice’ in de zaal.

Hier en daar was er een kritische noot. Zo vroeg een oudere man zich af of het Hallenhoes niet ten koste zou gaan van het dorpshuis. Nee, verzekerde Wil Luchjenbroers hem. “Het dorpshuis heeft echt een groep vaste gebruikers. Het wordt zelfs wat meer aangekleed. Het wordt nog steeds veel gebruikt.”

Volgens Frits Heukers is 80 procent van het gebouw gevuld met het VVV-punt, de schapenkuddewinkel en het wetenschapscentrum Astron. “Met de overige 20 procent willen we flexibel zijn. Stel dat de Landwinkel iets wil doen, of dat Schutrups een containerverkoop wil houden. Daar willen wij ruimte voor laten.

Als alles volgens plan verloopt, opent het Hallenhoes volgend jaar op 16 mei de deuren. En bij een ambitieus gebouw hoort een ambitieuze opening, zegt Luchjenbroers. “We willen dat een beroemdheid het Hallenhoes opent.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *