Nu steeds meer ouderen overlijden door een val, gaan zorgverzekeraars valpreventie vergoeden



Valpreventie wordt vanaf volgend jaar vergoed door de zorgverzekering. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag bekendgemaakt. Ouderen met een hoog valrisico krijgen advies op maat als hun huisarts, wijkverpleegkundige of andere zorgverlener dit nodig acht. De vergoeding voor valpreventie is onderdeel van een overheidsplan om het aantal valpartijen onder 65-plussers terug te dringen. De NZa heeft de tarieven vastgesteld en valpreventie opgenomen in het basispakket.

Bij valpreventie geven zorgverleners advies over de bijwerkingen van medicijnen (en hoe deze verminderd kunnen worden) en de kwaliteit van de ogen. Ook ouderen kunnen bij een fysiotherapeut een speciaal beweegprogramma volgen.

Valpreventie vermindert de druk op de gezondheidszorg, hoopt het kabinet

Deze methode zorgt ervoor dat ouderen minder vaak vallen en minder vaak (ernstig) letsel oplopen, schreef het Zorginstituut Nederland vorig jaar in een rapport. Investeren in valpreventie is niet alleen een goed idee om zoveel mogelijk ouderen te behoeden voor ellende, het bespaart ook zorgkosten, meent de NZa. Na een val kunnen ouderen steeds duurdere zorg nodig hebben. Het kabinet ziet valpreventie als één van de manieren om de druk op de zorg in Nederland te verminderen.

Gemeenten en zorgverzekeraars hebben van het kabinet de opdracht gekregen om komend jaar de valpreventie voor ouderen gezamenlijk te regelen. De vergoeding door de zorgverzekeraar is bedoeld voor ouderen met een hoog risico die begeleiding nodig hebben van een fysiotherapeut. Gemeenten hebben de taak om valpreventie te regelen voor ouderen die een gematigd valrisico hebben en die bijvoorbeeld zelfstandig kunnen trainen met een sportleraar of instructeur.

Valpartijen zijn steeds vaker de doodsoorzaak van ouderen. Dagelijks overlijden er in Nederland zeventien mensen als gevolg van een accidentele val, zo blijkt deze week uit cijfers van het CBS. Vorig jaar waren dat er 6.200, 15 procent meer dan een jaar eerder en ruim twee keer zoveel als tien jaar geleden. De stijging komt deels doordat ons land meer ouderen telt, maar wordt hier niet volledig door verklaard. Het kan zijn dat andere doodsoorzaken (zoals een hartaanval) minder vaak voorkomen.

Lees ook:

Er sterven meer mensen door vallen, is de heupairbag de oplossing?

Elke dag sterven zeventien mensen door een accidentele val. Vooral ouderen zijn het slachtoffer. Is de nieuwe heupairbag de oplossing?

Hoe voorkom je dat je valt, als het je al eerder is overkomen?

Veel ouderen hebben last van vallen, soms met ernstige complicaties tot gevolg. Jaarlijks valt een derde van de ouderen. Hoe kun je vallen voorkomen?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *