Accountant weigert goedkeuring jaarrekening Vitesse vanwege zorgen over continuïteit

[ad_1]

Voetbalclub Vitesse is verder in de problemen gekomen nu de accountant weigert de jaarrekening over het afgelopen seizoen goed te keuren omdat er twijfels zijn over de continuïteit van de club. Volgens de regels van de KNVB had de Arnhemse voetbalclub op 1 oktober goedgekeurde jaarrekening moeten indienen.

Bronnen rond de voetbalclub bevestigen dit. De licentiecommissie van de KNVB komt binnenkort bijeen over de gevolgen voor Vitesse. De club kan een boete krijgen en in extreme gevallen kan de clublicentie worden ingetrokken.

Eén van de problemen die Vitesse bedreigt is dat de club begin volgend jaar geen bankrekening meer heeft. Huisbankier ING wil meer details over de financiering door de Russische eigenaren van Vitesse de afgelopen jaren en is voornemens de relatie per 1 april volgend jaar te beëindigen als er onvoldoende duidelijkheid is. Vitesse dacht intussen een nieuwe bankier te hebben gevonden bij de Litouwse bank Revolut, maar ook die bank heeft de relatie met de Arnhemse club beëindigd, bevestigen bronnen.

Russisch erfgoed

Desgevraagd bevestigt interim-directeur van Vitesse Peter Rovers de problemen met de jaarrekening en de verbroken bankrelatie met Revolut. “Dat telt allemaal mee in de beoordeling van de accountant, evenals het feit dat de KNVB de overname van Vitesse nog steeds niet heeft goedgekeurd. Wij hebben de Voetbalbond daarom om uitstel gevraagd.”

Vitesse wacht al maanden op toestemming van de KNVB voor een overname door een Amerikaanse investeerder, waarmee de club uit de problemen hoopt te komen. Maar de Russische erfenis van Vitesse maakt die overname lastig en heeft ook veel van de problemen veroorzaakt.

De club kwam in 2010 in handen van de Georgische zakenman Merab Jordania, een goede vriend van de Russische oligarch Roman Abramovich. Abramovich, die sinds de oorlog in Oekraïne op Amerikaanse en Europese sanctielijsten staat vanwege zijn nauwe relatie met de Russische president Vladimir Poetin. , was toen eigenaar van de Engelse club Chelsea, waarmee Vitesse intensief ging samenwerken.

Geld van de Russische oligarch Roman Abramovich bleef richting Arnhem stromen

Er gingen al verhalen rond over de invloed van Abramovich op Vitesse en ook dat hij in het geheim geld investeerde in de Arnhemse voetbalclub. Dat werd altijd ontkend, maar begin dit jaar werden geheime documenten gepubliceerd door de Britse krant Thoi Voogd bleek dat Abramovich via een ingewikkelde constructie inderdaad financieel betrokken was bij Vitesse.

Ook nadat de Rus Alexander Chigirinski de aandelen van Jordania overnam en eigenaar werd van Vitesse, bleef er geld van Abramovich naar Arnhem stromen. De huidige eigenaar van de club, de Russische zakenman Valeri Ojf, is een goede vriend van Abramovich. Eerder dit jaar schakelde de vergunningscommissie van de KNVB forensisch opsporingsbureau Integis in om al deze verbanden te onderzoeken. Zolang deze niet duidelijk zijn, kan Vitesse niet verkocht worden.

Sinds Russische investeerders de controle over Vitesse overnamen, opereert de club structureel op een te hoog niveau. De eigenaren hebben het tekort jarenlang gedicht met leningen, met als gevolg dat de club een schuld heeft van 155 miljoen euro aan Ojf. Hij is bereid daarvan af te zien, zo heeft hij beloofd.

Maar dit lost het probleem van de structurele tekorten niet op. Vitesse is dus afhankelijk van de bereidheid en het vermogen van de beoogde koper om nu miljoenen in de club te investeren, zonder dat het zeker is dat de overname binnenkort wordt goedgekeurd.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *