Extinction Rebellion stopt tijdelijk met A12-blokkades na motie in Tweede Kamer: ‘Tijd voor een stap terug’ | Binnenland


Extinction Rebellion stopt tijdelijk met de bezetting van de A12 in Den Haag. De klimaatactivisten zullen voorlopig niet demonstreren omdat er vandaag in de Tweede Kamer een motie is ingediend om een ​​uitfaseringsproces voor de gewraakte ‘fossiele subsidies’ te starten.


Thomas de Waard, Terence Garnier, Lex de Jonge


Laatste update:
22:20

Over deze motie, van D66 en GroenLinks, wordt volgende dinsdag gestemd. XR stelt nu voor om de dagelijkse blokkadeacties op de A12 in Den Haag tot in ieder geval dinsdag op te schorten, in afwachting van de uitslag van de stemming.

D66 en GroenLinks roepen het kabinet op om met scenario’s te komen voor het afbouwen van deze subsidies (naar schatting tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro per jaar) over perioden van twee, vijf en zeven jaar.

Reden genoeg voor XR om er even tussenuit te gaan. “We hebben een duidelijke eis: een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen. Nu het realistisch is dat dit gehaald gaat worden, doen wij een stapje terug. Maar als dat niet gebeurt, komen we terug. We laten zien dat we niet actie ondernemen om het actie ondernemen, maar ook de discussie aangaan”, zegt XR-woordvoerder Lucas Winnips. Als de motie wordt aangenomen, zullen de stappen die XR zal zetten afhankelijk zijn van de voorwaarden. wordt afgewezen, gaan de klimaatactivisten weer naar de Utrechtsebaan.

Snelweg 27 dagen op rij bezet

Tot op de dag van vandaag blokkeren klimaatactivisten al 27 dagen op rij het einde van de A12 in Den Haag. Elke dag om precies twaalf uur ‘s middags gingen ze de weg op om te protesteren. Op weekdagen waren er vaak honderd tot tweehonderd mensen, in de weekenden waren er vaak honderden demonstranten. De politie heeft de afgelopen maand ongeveer tienduizend arrestaties verricht.

De acties zorgden voor toenemende woede bij burgemeester Jan van Zanen, de politie en het Openbaar Ministerie. Den Haag onderzocht hoe ondernemers kosten voor schade en omzetverlies konden verhalen op de demonstranten, en politie en Openbaar Ministerie stelden herhaaldelijk dat er door hun inzet bij de dagelijkse demo’s veel ander werk achterbleef. Ook in de Haagse politiek zijn de demonstraties de laatste tijd vaak onderwerp van gesprek.

Grondwettelijke plicht om te beschermen

Doordeweeks zette de politie de afgelopen dagen niet altijd de weg af bij de blokkade van Extinction Rebellion. 47 organisaties, waaronder Urgenda, Greenpeace en Milieudefensie, uitten donderdag in een ‘noodbrief’ aan Van Zanen hun zorgen hierover. De klimaatdemonstranten op de A12 worden volgens hen niet voldoende beschermd door de politie. “Het is zijn grondwettelijke plicht om vreedzame demonstraties te beschermen.”

De burgemeester van Den Haag benadrukte dat de bezetting van de Utrechtsebaan ‘een onrechtmatige daad’ is die ‘opzettelijk de rechten en belangen van anderen schendt’ en ontwricht de samenleving‘, schreef hij in een antwoord op de brief.

Politie verwijdert vastzittende actievoerders van de A12
Politie verwijdert vastzittende actievoerders van de A12 © ANP

Om die reden legde hij ook (altijd) beperkingen op aan klimaatactivisten. Demonstraties zijn toegestaan, maar niet op de A12. Het Malieveld, dat grenst aan de Utrechtsebaan, is de ideale plek voor het protest. En omdat de klimaatclub structureel weigert in te gaan op de beperking van het demonstratierecht, en dit ook niet aanvecht bij de rechter, is de blokkade van de snelweg simpelweg onrechtmatig, stelt Van Zanen.

Gepaste actie

Maar ook als de actievoerders zich onverantwoord en crimineel gedragen door de snelweg te bezetten, zullen politie en burgemeester ‘uiteraard’ alles in het werk stellen om de veiligheid van de demonstranten op de A12 te garanderen, meent de burgemeester. De conclusie dat klimaatactivisten afgelopen weekend niet voldoende beschermd zijn door de politie, bevalt hem niet.

“Door adequaat politieoptreden zijn er geen gevaarlijke situaties ontstaan. De veiligheid van de actievoerders op de A12 is nooit in gevaar gekomen.” Bovendien ontslaat de inzet van de politie de deelnemers aan de blokkade van de Utrechtsebaan niet van hun eigen verantwoordelijkheid, stelt hij.Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *