Leverancier stopt ermee: experiment met plastic fietspad in Nij Beets gaat na drie maanden als nachtkaars uitDrie maanden. Het enthousiast aangekondigde experiment met een plastic fietspad in Nij Beets hield geen lang stand. De gemeente Opsterland annuleert de proef.

Het plan om lichtgewicht kunststof onderdelen aan te brengen in het ingestorte fietspad langs de Domela Nieuwenhuisweg in Nij Beets is mislukt. De gemeente Opsterland stopte het experiment drie maanden na de lancering: de plasticleverancier heeft zich teruggetrokken en er is geen andere partij die het project aankan.

De gemeente verzamelde in juli publiek voor de aftrap van een driejarig project: het plaatsen van kunststof elementen in 175 meter van het ingestorte fietspad. Asfalt weegt zwaar op de veengrond in de regio. Infrabedrijf Circulinq uit Vianen beloofde dat lichtgewicht hardkunststof onderdelen scheuren en verzakkingen van de weg gaan voorkomen. Regenwater wordt onder het wegdek opgeslagen.

Stop met activiteiten

Maar Circulinq heeft zich inmiddels teruggetrokken, zo laat de gemeente weten. Het bedrijf legt alle activiteiten stop omdat de vraag achterblijft. In 2018 presenteerde het bedrijf (toen nog PlasticRoad) een ‘wereldprimeur’: Zwolle kreeg het eerste plastic fietspad.

De gemeente Opsterland zoekt nu naar andere manieren om het fietspad te herstellen. Het gaat in eerste instantie om ‘beperkte activiteiten’. Intussen wordt er gezocht naar een nieuw bestratingsplan, medio 2024. Wethouder Durk Durksz noemt de kwestie ‘pikant’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *