Tiental AZ knokt zich in Conference League naar eerste zege dankzij Vangelis Pavlidis | Nederlands voetbal


AZ kon tegen Legia Warschau revanche nemen voor de nederlaag in de eerste groepswedstrijd tegen Zrinsjki en heeft daardoor nog een kans om te overwinteren in de Conference League. Aanvaller Vangelis Pavlidis was opnieuw het goudhaantje voor AZ.

AZ speelde bijna een half uur met tien man toen buitenspeler Mayckel Lahdo een rode kaart kreeg na een onbegrijpelijke en onbezonnen actie waarbij hij zijn tegenstander in het gezicht schopte. Dat was net op het moment dat AZ op weg was om de genadeslag uit te delen na de openingstreffer van Vangelis Pavlidis, maar de 1-0-zege kwam ondanks het Poolse eindoffensief niet meer in gevaar voor de thuisploeg.

Voor aanvang van de wedstrijd zat AZ al in een penibele situatie in groep E, waar de eerste speelronde in de groep niet bepaald verliep zoals verwacht. AZ schaamde zich en verloor na een 3-0-voorsprong van de onbeduidende Zrinsjki uit Bosnië, terwijl Legia Warschau de voorbeeldige groepswinnaar Aston Villa uit de Premier League versloeg. De Polen reisden dan ook met het nodige zelfvertrouwen naar Alkmaar. AZ zal de komende vijf wedstrijden moeten proberen de schade uit Bosnië te herstellen.

Thuis begonnen tegen Legia Warschau, de Poolse nummer twee die afgelopen weekend pas de eerste competitiewedstrijd van het seizoen verloor maar in Alkmaar niet zo goed presteerde. In Alkmaar opgehitst door de eigen fanatieke supporters die het hele gedeelte van het AFAS Stadion bevolkten en geen moment stil zaten, ongeacht de uitslag. Bij de rellen tijdens de Conference League-wedstrijd tegen West Ham United vorig seizoen in hetzelfde stadion zette de Alkmaarse politie zich schrap terwijl de oproerpolitie met helmen en schilden de boel scherp in de gaten hield.

AZ zelf lijkt nog steeds aan een team te bouwen. Er is structuur en een duidelijk spelplan, maar er zijn ook vijf nieuwe basisspelers. Daarna speelt het nog een helft heel goed, dan weer een mindere fase en steeds vertrouwen op een doelpunt van spits Vangelis Pavlidis die er meestal toch komt. In Europa scoort hij blijkbaar minder makkelijk dan in de Premier League.

Vangelis Pavlidis zet AZ op voorsprong tegen Legia Warschau.
Vangelis Pavlidis zet AZ op voorsprong tegen Legia Warschau. © ANP

Variabele AZ

De eerste helft in Bosnië tegen Zrinjski was goed en effectief, maar in de tweede helft zorgde een totale black-out voor de onverwachte tegenvaller. En op een vrijwel vlekkeloze eerste helft tegen Heracles volgde een matige tweede. Een hele wedstrijd goed voetbal spelen is nog niet mogelijk en een grote voorsprong biedt nooit echt zekerheid.

Vaak gaat het dit seizoen goed, al is de echte test nog niet voelbaar voor de ploeg van coach Pascal Jansen. Zij zullen uitkijken naar de wedstrijd van zondag tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena in Alkmaar. Al is de deplorabele toestand van de thuisploeg wellicht een reden om die wedstrijd niet meteen als een topwedstrijd te beschouwen. Toch blijft het een duel tegen de grote rivaal op 36 kilometer afstand.

Mayckel Lahdo na zijn rode kaart.  Hij viel uit en bracht AZ onnodig in gevaar tegen Legia Warschau.
Mayckel Lahdo na zijn rode kaart. Hij viel uit en bracht AZ onnodig in gevaar tegen Legia Warschau. © ANP

Geen Riechedly Bazoer

Dat is zonder Riechedly Bazoer, want hij is nog geblesseerd. Komt het door zijn afwezigheid dat de opbouw van AZ achterin lastiger is? Jansen herkende eerder de constructieve kwaliteiten van zijn centrale verdediger.

Maar ook zonder Bazoer was AZ te sterk voor Legia Warschau, wiens verdediging in de tweede helft de superioriteit van het inmiddels bekende duo Dani de Wit/Vangelis Pavlidis moest erkennen. De twee werkten samen om de openingstreffer te scoren. De twee passen misschien nooit in de technisch geavanceerde aanvalsmachines van moderne laptoptrainers, maar AZ profiteert van het krachtige duo dat steeds effectiever lijkt te worden.

Het was – zelfs met tien man na die rode kaart voor Lahdo – tegen Legia genoeg voor de eerste overwinning in de groepsfase van de Conference League.


Conference League-programma

Kijk naar hier het speelschema van het Conference League-seizoen 2023-2024.

Luister hier naar al onze voetbalpodcastsBekijk hier al onze voetbalvideo’s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *