Cidi roept Nederlandse regering op Israël te steunen tegen ‘ongekend brute terreuraanval Hamas’ | Buitenland

[ad_1]

Nederland moet de kant van Israël kiezen tegen de ‘massaterreuraanval’ van Hamas. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (Cidi) doet deze oproep. “Dit brutale en gewelddadige is ongekend”, zegt woordvoerster Naomi Mestrum tegen deze nieuwssite.

De woordvoerder spreekt van ‘verschrikkelijk nieuws’ uit Israël. “Dit is een van de grootste aanslagen in vijftig jaar. Uit de eerste berichten blijkt dat er ongeveer 5.000 raketten zijn afgevuurd vanuit Gaza en dat gezinnen zijn afgeslacht. Dat zal niet onbeantwoord blijven.”

Volgens haar heeft de Israëlische regering voor vanmiddag een persconferentie aangekondigd. “De verwachting is dat Hamas officieel de oorlog zal worden verklaard. Er bestaat al een naam voor de operatie: Swords of Steel.”

Volgens haar is de timing van de aanval geen toeval. Dit weekend wordt in Israël Simchat Torah gevierd, letterlijk vertaald: vreugde over de wet. “Dit is een van de heiligste feestdagen en tevens het einde van Soekot, het Loofhuttenfeest. Bovendien is het vijftig jaar geleden dat de Jom Kipoeroorlog uitbrak. Ik denk daarom dat het de bedoeling is dat Hamas nu aanvalt”, vervolgt Mestrum.

De Jom Kipoeroorlog kreeg zijn naam omdat Egypte en Syrië hun aartsvijand en buurland aanvielen op Jom Kipoer, ook wel de Grote Verzoendag genoemd. Het is de heiligste dag van het Joodse jaar en Joden vragen God om vergeving voor hun fouten en vragen vergeving aan hun dierbaren.

De huidige situatie in Israël speelt ook een rol bij de timing van de aanval van Hamas, meent de Cidi-woordvoerster. “Er wordt al een tijdje gesproken over het normaliseren van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië. Daar zijn de Palestijnen niet blij mee. Bovendien heerst er onrust binnen de Israëlische regering”, aldus Mestrum.

De reden voor deze onrust zijn de controversiële hervormingen die de regering-Netanyahu wil doorvoeren om de macht van het Hooggerechtshof te beperken. Wat betreft de normalisering van de betrekkingen met Saoedi-Arabië woonde de Israëlische minister van Toerisme, Yisrael Katz, op 26 september een VN-conferentie bij in de Saoedische hoofdstad Riyadh. Zelf omschreef hij het bezoek als een kans om het toerisme naar Israël te bevorderen en de internationale banden te versterken. Tegelijkertijd bezocht de Saoedische ambassadeur Nayef al-Sudairi de Westelijke Jordaanoever.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *