Zes verdachten van moord op presidentskandidaat Ecuador gedood in gevangenis

[ad_1]

In een Ecuadoriaanse gevangenis zijn vrijdag zes mensen vermoord. Volgens de gevangenis autoriteit het gaat om zes Colombiaanse mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op voormalig presidentskandidaat Fernando Villavicencio. Voormalig journalist Villavicencio, die zich uitsprak in zijn campagne tegen de samenwerking tussen overheidsfunctionarissen en de georganiseerde misdaad, werd vermoord tijdens een campagnebijeenkomst in augustus.

De zes Colombianen die verdacht werden van de moord werden vastgehouden in een gevangenis in Guayaquil, de op één na grootste stad van Ecuador in het zuidwesten. De zes mannen werden kort na de moord op Villavicencio gearresteerd. De vermoedelijke schutter, eveneens Colombiaan, werd tijdens zijn arrestatie door de politie doodgeschoten. De achtergrond van de meervoudige moord in de gevangenis is nog onbekend. Het komt vaker voor dat moorden plaatsvinden in de gevangenis in Guayaquil, waar (drugs)bendes grote invloed hebben.

De gevangenis van Guayaquil, bekend als Penitenciaría del Litoral, heeft het leger gevraagd de orde te herstellen. Dit is mogelijk omdat de Eucadoorniaanse president Guillermo Lasso onlangs de noodtoestand heeft uitgeroepen voor gevangenissen in het land. De president heeft laten weten met spoed terug te keren uit New York, waar hij sinds afgelopen donderdag verblijft. Op X hij schrijft om niets te ‘verdoezelen’. De waarheid zal aan het licht komen”, zei hij.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 21 augustus heeft geen winnaar opgeleverd. Volgende week, op 15 oktober, vindt een tweede en beslissende ronde plaats. Daarin neemt de linkse Luisa González het op tegen Daniel Noboa, zoon van een rijke zakenman die fortuin verdiende met de export van bananen. Christian Zurita, de kandidaat die Villavicencio bij de stemming verving, haalde de tweede ronde niet.

Lees ook: Met de moord op een presidentskandidaat glijdt Ecuador verder af richting een narcostaat[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *