‘Palestijnse volk heeft het recht om zichzelf te verdedigen’, reageert president Abbas


Het is een enorme escalatie van de onrust die de afgelopen weken al in de Gazastrook heerste, en zou het begin kunnen zijn van een nieuwe, intense fase van de oorlog die al jaren woedt tussen Hamas, dat de leiding heeft over de Gazastrook. Strip en Israël. In 2021 laaide de sluimerende strijd voor de laatste keer op tot een openlijke oorlog.

Mohammed Deif, de leider van de militaire vleugel van Hamas, die zich zelden in het openbaar uitspreekt, publiceerde zaterdagochtend een bericht waarin hij alle Palestijnen en Arabische Israëli’s opriep zich aan te sluiten bij de strijd. ‘Voer aanvallen uit op de nederzettingen met alle middelen die je ter beschikking staan’, zei hij. “Iedereen die een wapen heeft, moet het vandaag tevoorschijn halen.”

Volgens Deif is de aanval een reactie op de ontheiliging van de Al-Aqsa-moskee. Die moskee in Jeruzalem staat op de Tempelberg, die door joden als een heilige plaats wordt beschouwd. Twee weken geleden werd de plek bestormd door Joodse kolonisten, die werden beschermd door de Israëlische politie.

AFP

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *