Isaac B., ex-compagnon van Bolle Jos, uitgeleverd aan Nederland: ‘Ik probeerde niet te ontsnappen’ | Binnenland

[ad_1]

Isaac B., voormalig rechterhand van ‘Bolle Jos’ Leijdekkers, wordt uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft het Hooggerechtshof in Istanbul vrijdag besloten. De Rotterdammer, die zowel in Nederland als België nog zware gevangenisstraffen moet uitzitten, ontkende drie weken eerder dat hij had geprobeerd te ontsnappen: “Ik wilde alleen maar mijn telefoon pakken.”

De 29-jarige Isaac B. werd afgelopen juni in Turkije gearresteerd tijdens een grootschalige klopjacht op zijn voormalige compagnon Bolle Jos en zijn vermeende organisatie. B., een grote speler in de internationale cokeshandel, was op dat moment al jaren op de vlucht. In december werd hij veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf omdat hij een van de leiders was van een bende die verantwoordelijk was voor de import van 5.700 kilo coke.

Twee maanden later werd hij ook in België veroordeeld wegens betrokkenheid bij een aanslag in Antwerpen. Hij werd veroordeeld tot zes jaar. Nadat B. in Turkije was gearresteerd, heeft zowel België als Nederland om zijn uitlevering verzocht, zodat hij die straf alsnog kan uitzitten.

Isaac B. probeerde dat koste wat het kost te voorkomen. Ook vrijdag schrijven er weer diverse Turkse media: “Ik eis mijn vrijlating. Mijn leven is hier, mijn familie is hier. Ik wil niet worden uitgeleverd”, zei B. tijdens de zitting bij de rechtbank in Istanbul.

Ontsnappingsplan

Vrijdag kwam ook zijn vermeende ontsnappingspoging drie weken geleden besproken. B. werd daarop vrijgelaten en mocht de zaak rond zijn uitlevering in vrijheid afwachten. Hij moest zich aan verschillende voorwaarden houden, zoals een internationaal reisverbod en huisarrest. Nadat B. naar een huis net buiten Istanbul was gebracht, zou hij op het punt staan ​​naar het buitenland te vluchten. Toen hij in een wachtende auto wilde stappen, werd hij opnieuw gearresteerd.

Isaac B. werd na zijn arrestatie in juni direct naar Istanbul gevlogen.
Isaac B. is na zijn arrestatie in juni direct naar Istanbul gevlogen. © Polis

Volgens zijn advocaten was er geen sprake van een ontsnappingspoging. Eén van de advocaten, die ten tijde van het incident drie weken geleden bij haar cliënt was, had nog geen huisarrest opgelegd. “Als advocaten hebben we gezorgd voor zijn veilige terugkeer naar huis. We zullen niet toestaan ​​dat hij via ons ontsnapt. De voorwaarden zijn niet geschonden”, zei de advocaat vrijdag.

B. zelf ontkende ook dat hij probeerde te ontsnappen: “Ik was mijn telefoon en wat persoonlijke spullen vergeten. Ik ging ze halen. Toen ik bij de auto kwam, was er buiten een situatie. Ik stapte in de auto en een of twee seconden later werd ik gearresteerd. Ze zeiden dat ik weg wilde. Maar dat is niet waar. Er zat niemand op de bestuurdersstoel en de deur van mijn huis stond open.”

Jagen met geheime schuilplaats

Voor Isaac B is het scenario van een ontsnappingsplan niet nieuw. De Rotterdammer probeerde in juni aan arrestatie te ontkomen door met zijn vrouw het land te ontvluchten. Dit moest gebeuren met valse paspoorten en een speciale jacht, met een geheime schuilplaats. De opsporingsdiensten hebben zijn medeplichtige echter in beslag genomen en het spoor leidde van hem naar B. Toen agenten hem op 25 juni arresteerden in de Turkse stad Isparta, zou hij tevergeefs hebben geprobeerd hen om te kopen met 4 miljoen euro.

Ook zijn verzet mislukte vrijdag. Het Turkse Hooggerechtshof heeft besloten dat hij aan Nederland moet worden uitgeleverd en dat hij tot die tijd in de gevangenis zal blijven.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in de onderstaande playlist:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *