Zeker 100 doden door aardbevingen Afghanistan, vrees voor meer

[ad_1]

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn in Afghanistan minstens honderd mensen om het leven gekomen door aardbevingen in het westen van het land. Ook zouden ongeveer vijfhonderd mensen gewond zijn geraakt.

Er wordt gevreesd voor nog veel meer doden. Onbevestigde berichten schatten het aantal doden op 320. Er wordt aangenomen dat 456 huizen zijn verwoest en nog eens 135 beschadigd, schat het Humanitaire Agentschap van de VN, OCHA. Ongeveer 4.200 mensen zouden door de aardbevingen zijn getroffen.

Zaterdagochtend deden in korte tijd zeker acht aardbevingen het grensgebied bij Iran trillen. Het Amerikaanse aardbevingsmeetstation USGS schatte de kracht van de aardbevingen tussen 4,6 en 6,3. De aardbevingen vonden in de ochtend plaats, ten noordwesten van de Afghaanse stad Herat, op een diepte van 10 kilometer.

Iran

De VN en hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen en de Rode Halve Maan zijn in de regio actief om hulp te verlenen.

De aardbevingen werden ook gevoeld in buurland Iran. Inwoners van de Iraanse metropool Mashhad, zo’n 300 kilometer van het aardbevingsgebied, zeiden dat de muren van hun huizen trilden. Volgens Iraanse staatsmedia werden teams naar grensgebieden gestuurd om mogelijke schade te inspecteren. Er werden tientallen naschokken gevoeld.

Grote aardbevingen komen vaker voor in de regio waar verschillende tektonische platen samenkomen. In 2022 kwamen in Afghanistan ruim duizend mensen om het leven als gevolg van een verwoestende aardbeving. Veel huizen in het land zijn slecht gebouwd en aardbevingen veroorzaken grote schade.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *