Polish minister urges investigation after riots at AZ – Legia


In een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Warschau herhaalde de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken Pawel Jablonski zijn oproep tot een onderzoek naar de gebeurtenissen rond de voetbalwedstrijd tussen AZ en Legia. Tijdens de Conference League-wedstrijd waren er rellen met Poolse fans en werden twee Legia-spelers gearresteerd op verdenking van mishandeling van een rentmeester van de Alkmaarse club.

“Ik heb bij de ambassadeur geprotesteerd over de incidenten in Alkmaar en een grondig onderzoek geëist”, meldde Jablonski na een gesprek met Daphne Bergsma, de Nederlandse ambassadeur in de Poolse hoofdstad. “We hebben te maken met een zeer ernstig vermoeden dat er systematische acties zijn ondernomen door Nederlandse diensten en de stad Alkmaar tegen Poolse burgers.”

Volgens Jablonski was Bergsma het er “volledig mee eens” dat verder onderzoek zou moeten volgen. “Zij sprak haar volledige bereidheid uit om in dit opzicht samen te werken. We hopen dat deze bereidheid zich zal vertalen in een goede samenwerking tussen de Poolse en Nederlandse autoriteiten en dat het bewijsmateriaal in deze zaak snel zal worden verzameld. Als wordt bevestigd dat deze acties geen geïsoleerde incidenten waren, maar waren systematisch van aard, de verantwoordelijken zullen worden gestraft”, vertelde Jablonski aan het Poolse persbureau PAP.

Parlementaire verkiezingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt alleen dat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden, maar verwijst naar eerdere uitspraken van ministers hierover. Zo meldde minister van Justitie Dilan Yesilgöz dat zij de kritiek van de Poolse premier Mateusz Morawiecki op het optreden van de politie in Alkmaar niet kon begrijpen. “Ik zou het liefst hebben dat hij eerst voor zijn eigen club zorgt”, aldus Yeilgöz.

Voor de wedstrijd in Alkmaar zouden supporters van de Poolse club de ingang van het stadion hebben bestormd en gewelddadigheden hebben gepleegd, waarbij drie politieagenten gewond raakten, van wie er volgens de autoriteiten één bewusteloos werd geslagen. De twee gearresteerde spelers, Josué Pesqueira en Radovan Pankov, werden later op vrijdag vrijgelaten.

Polen, waar volgende week parlementsverkiezingen worden gehouden, heeft de incidenten met grote bezorgdheid ontvangen. Premier Morawiecki vertelde op de informele EU-top in Granada dat hij “zeer bezorgd” was over de berichten uit de Noord-Hollandse stad. De Poolse voetbalbond vroeg de UEFA om opheldering.Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *