Vergaderingen IMF en Wereldbank na vijftig jaar weer in Afrika

[ad_1]

Normaal gesproken vinden de bijeenkomsten plaats in de Amerikaanse hoofdstad Washington, maar eens in de drie jaar wordt hiervan afgeweken en worden de topbijeenkomsten in een ander deel van de wereld gehouden. In 2018 was het Indonesische Bali gastheer van het evenement, in 2015 was het het Peruaanse Lima en in 2012 Tokio. De vorige en enige vorige bijeenkomst in Afrika was in 1973, toen de locatie de Keniaanse hoofdstad Nairobi was.

Het IMF en de Wereldbank zouden eigenlijk in 2021 naar Marrakech gaan. Maar dit plan werd uitgesteld. Door de coronapandemie leek het de organisaties niet verstandig om zich met duizenden mensen in het Noord-Afrikaanse land te vestigen.

Aardbeving

Door de recente aardbeving in Marokko bestond er nog enige twijfel of de topconferenties wel door konden gaan. Maar de Marokkaanse regering merkte al snel op dat de bijeenkomsten nog steeds kunnen plaatsvinden. Marokko had er al miljoenen dollars in geïnvesteerd, onder meer in een gebouw van 450.000 vierkante meter speciaal voor deze bijeenkomsten. Het gebouw heeft geen schade geleden door de aardbeving.

Elders in het land is er veel schade. Volgens de laatste cijfers kwamen bij de aardbeving ongeveer 3.000 mensen om het leven. Het was de dodelijkste aardbeving in Marokko sinds 1960. Veel mensen moeten nog steeds in tenten overnachten omdat hun huizen zijn ingestort.

Thema’s

Belangrijke thema’s die de komende dagen aan bod komen zijn armoedebestrijding, schulden en uiteraard hoge inflatie. IMF-CEO Kristalina Georgieva zei vorige week dat de kans steeds groter lijkt te worden dat centrale banken de inflatie kunnen beteugelen zonder de wereldeconomie in een recessie te storten. Maar ze waarschuwde ook dat er grote verschillen zijn in de groeiramingen die het IMF in Marrakech zal presenteren. Zo maakte ze zich zorgen over opkomende economieën en ontwikkelingslanden, omdat de fragmentatie van de wereld in verschillende handelsblokken de groeivooruitzichten daar verder dreigt te ondermijnen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *