Pressure on Maurice Steijn builds as Ajax lose again vs AZ

De druk op Maurice Steijn neemt toe, want Ajax verliest zondag opnieuw. De Amsterdammers verloren in de Johan Cruijff-arena met 1-2 van AZ, waardoor het zeven wedstrijden zonder winst bleef. Zij gaan de interlandbreak in als 16e in de Eredivisie.

Maurice Steijn beschikte niet over Steven Berghuis en Josip Sutalo. Beide spelers zijn niet fit en werden in de basisopstelling vervangen door Amourricho van Axel Dongen en Jakov Medic. Ex-Ajacied Riechedly Bazoer keerde terug voor de Alkmaarders en startte als Centrumverdediger.

Er was weinig tot geen verbetering in de prestaties van Ajax vergeleken met de afgelopen weken. Ze sloten de eerste helft af met nul schoten op doel en één doelpunt achterstand.

Vangelis Pavlidis knalde de bal kort voor rust binnen na een slimme pass van Mayckel Lahdo. De Griekse aanvaller scoorde in zijn laatste acht competitieduels en werd daarmee de eerste speler van AZ die dit deed en evenaarde daarmee een record van Peter Petursson, die in 1979 scoorde in zijn eerste acht Eredivisie-duels.

Dani de Wit keerde terug om zijn oude club te achtervolgen door in de tweede helft de 0-2 te scoren. Opnieuw was Lahdo de maker, want hij vond Sven Mijnans met een voortreffelijke achterhak, die vervolgens de bal over het doel sloeg naar De Wit, die alleen maar zijn voet tegen de bal hoefde te zetten om de voorsprong van de uitploeg te verdubbelen.

Ajax kreeg na 73 minuten spelen tegen de gang van het spel een doelpunt terug. Het schot van invaller Branco van der Boomen van buiten het strafschopgebied werd door een verdediger van AZ van richting veranderd, waardoor doelman Maty Ryan kansloos was.

Ondanks dat Ajax een gelijkmaker nodig had, waren de belangrijkste kansen in de slotfase voor AZ. Pavlidis dribbelde Jay Gorter voorbij in het Ajax-doel, maar zijn voorzet was te hoog voor Ibrahim Sadiq. Ook de vervanger van Pavlidis, Jens Odgaard, was niet succesvol met een poging van binnen het strafschopgebied.

Toen de wedstrijd afgelopen was, klonken de fluittonen in de Johan Cruijff Arena door de Ajax-fans. Louis van Gaal was voor het eerst bij de wedstrijd aanwezig sinds bekend werd dat hij het Ajax-bestuur gaat adviseren.

De Amsterdammers hebben het record van hun slechtste start van een Eredivisie-seizoen geëvenaard met vijf punten uit zes wedstrijden. Ze pakten zeven punten in zes wedstrijden in het seizoen 1964-1965 en het seizoen 1988-1989.

Het wordt er niet makkelijker op voor Ajax, want de volgende drie wedstrijden na de interlandperiode zijn FC Utrecht uit, Brighton in de Europa League en daarna PSV. AZ, dat voorlopig bovenaan de ranglijst van de Eredivisie staat als PSV later op zondag speelt, staat na rust tegenover Heerenveen.