WSJ: Iran hielp met voorbereiden Hamas-aanvallen


Israël bombardeert ongeveer achthonderd doelen in Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft tot nu toe ongeveer 800 doelen in Gaza gebombardeerd als vergelding voor de verrassingsaanvallen die Hamas zaterdagochtend begon, melden internationale persbureaus. Dit omvat een aantal Hamas-commandoposten, een hoofdkwartier en een commandopost van een hooggeplaatst lid van de Hamas-zeemacht. Israël voerde ook luchtaanvallen uit op blokken, tunnels en huizen van Hamas-leden.

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza meldt dat tot nu toe minstens 413 Palestijnen zijn gedood bij de vergeldingsaanvallen van Israël op de Gazastrook, waaronder 20 kinderen.

De aanvallen verwoestten een groot deel van de stad Beit Hanoun. Volgens admiraal Daniel Hagari van het Israëlische leger gebruikte Hamas de stad als uitvalsbasis voor aanvallen. “We zullen op deze manier krachtige aanvallen op verzamelpunten en routes blijven uitvoeren”, zei Hagari tegen verslaggevers.

Rook boven de wijk Al-Shejaeiya in Gaza-stad na een Israëlische luchtaanval. Foto Mohammed Sabre / EPA

Hamas niet unaniem veroordeeld door de VN-Veiligheidsraad

Veel leden van de VN-Veiligheidsraad hebben de aanvallen van Hamas op Israël veroordeeld, maar de veroordeling was niet unaniem. Dat meldt persbureau AFP.

Tijdens een spoedvergadering achter gesloten deuren drongen de Verenigde Staten er bij Hamas op aan om veroordeeld te worden, maar uit opmerkingen van diplomaten achteraf bleek dat Rusland hoe dan ook tegen was. “Een behoorlijk aantal landen hebben de aanvallen van Hamas veroordeeld, maar natuurlijk niet allemaal”, zei de Amerikaanse diplomaat Robert Wood. ‘Je kunt er waarschijnlijk wel eentje raden zonder dat ik iets zeg.’

Volgens verschillende diplomaten wilde een groep landen onder leiding van Rusland een bredere focus dan alleen het veroordelen van Hamas. Er was dus geen gezamenlijke verklaring of bindende resolutie.

De VN veiligheidsraad bestaat momenteel uit Albanië, Brazilië, Ecuador, Gabon, Ghana, Japan, Malta, Mozambique, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten, naast de vijf permanente leden China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Hamas en de Islamitische Jihad zeggen dat ze 130 Israëliërs gevangen houden

Hamas en de Palestijnse militante groep Islamitische Jihad zeggen dat ze standhouden 130 Israëli’s gevangengenomenrapporten De tijden van Israël. Er wordt aangenomen dat ook Israëlische soldaten tot de gevangenen behoren.

Een cel van de Islamitische Jihad had eerder aangekondigd dat de gijzelaars niet naar huis mochten gaan ‘totdat al onze gevangenen zijn vrijgelaten’. Er zitten duizenden Palestijnen in Israëlische gevangenissen.

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ook een aantal Duitse staatsburgers met de Israëlische nationaliteit gegijzeld. En de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat Hamas ook een Mexicaanse man en vrouw heeft gevangengenomen.

WSJ: Iran hielp bij het voorbereiden van Hamas-aanvallen

De aanvallen van Hamas op Israël zijn weken van tevoren gepland in samenwerking met Iranrapporten De Wall Street Journal gebaseerd op hooggeplaatste bronnen binnen Hamas en Hezbollah. Volgens de krant gaven veiligheidsfunctionarissen van de Iraanse Revolutionaire Garde afgelopen maandag “groen licht” voor de operatie tijdens een ontmoeting met Hamas in de Libanese hoofdstad Beiroet. De Iraanse Revolutionaire Garde zou sinds augustus met Hamas hebben samengewerkt voor aanvallen ‘door de lucht, over land en over zee’.

Hamas-woordvoerder Ghazi Hamad zei zondag tegen de BBC dat Iran steun en hulp geboden voor de aanslagen en had beloofd “de Palestijnse strijders te zullen steunen totdat Palestina en Jeruzalem zijn bevrijd.”

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, juichte de aanvallen van Hamas dit weekend toe in een bericht op X, voorheen Twitter. “Als God het wil, zal de kanker van het illegale zionistische regime worden uitgeroeid door de acties van het Palestijnse volk en verzetskrachten in de hele regio”, schreef hij in een bericht dat door X-eigenaar Elon Musk werd gemarkeerd als in strijd met de regels van het platform, maar heeft niet verwijderd.

In een interview met CNN De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei zondag dat de Verenigde Staten “nog geen bewijs hebben gezien dat Iran deze specifieke aanval heeft geleid of erachter zat, maar dat er zeker sprake is van een al lang bestaande relatie.”

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde tijdens een ontmoeting met ayatollah Ali Khamenei in augustus. Foto KANTOOR VAN DE OPPERSTE LEIDER VAN EPA/IRAN

Welkom op deze blog

Deze blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook, en daarmee samenhangende ontwikkelingen. Lees hier onze blog van zondag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *