Dit gebeurde er vannacht tussen Israël en Hamas | Buitenland

[ad_1]

Israël heeft ruim 48 uur geleden de oorlog verklaard na een verrassingsaanval van Hamas op Israël. Ook gisteravond heeft de Israëlische luchtmacht de Gazastrook gebombardeerd. Verschillende Hamas-commandoposten werden getroffen, evenals gebouwen van waaruit de organisatie operaties uitvoerde en een gebouw waar Hamas-leden woonden.

Dat heeft het Israëlische leger (IDF) bekendgemaakt. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat minstens 413 Palestijnen zijn omgekomen bij de aanvallen op de Gazastrook die Israël lanceerde als vergelding voor de Hamas-aanval.

De marinecommandocentra van Hamas werden aangevallen, waaronder die van hoge marinefunctionaris Mahmad Kashta. De Israëlische elitetroepen hebben een ander prominent Hamas-marinelid gevangengenomen, zo meldde de Israëlische krant De tijden van Israël. Muhammad Abu Ghali, plaatsvervangend commandant van de zuidelijke zeestrijdkrachten van Hamas, “zit in hechtenis en wordt momenteel ondervraagd”, aldus het Israëlische leger.

Het is niet precies onthuld hoe Abu Ghali werd gevangengenomen. Volgens De tijden van Israël Dit is het oudste lid van Hamas dat tot nu toe door de Israëlische strijdkrachten is gevangengenomen tijdens de gevechten.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

‘Vernietig Hamas’

Hamas heeft verschillende keren geprobeerd Israël over zee aan te vallen. De Israëlische marine zegt tientallen Hamas-strijders te hebben gedood. De aanvallen zullen voorlopig doorgaan, aldus het Israëlische leger. “We willen alle capaciteiten van de terreurgroep Hamas vernietigen”, zei een IDF-woordvoerder.

Iran ontkende maandag zijn betrokkenheid bij de aanval van Hamas op Israël, zo meldde de krant De Jeruzalempost. “De vastberaden stappen van de Palestijnen zijn een volledig legitieme verdediging tegen zeventig jaar bezetting en verschrikkelijke misdaden gepleegd door het onwettige zionistische regime”, aldus een verklaring van de Iraanse delegatie bij de VN. “Maar wij zijn niet betrokken bij de Palestijnse reactie, die door Palestina zelf werd uitgevoerd.”

Eerder hadden hoge leden van Hamas en Hezbollah gezegd dat Iraanse veiligheidsfunctionarissen hadden geholpen bij het plannen van de verrassingsaanval van Hamas op Israël.

Raketalarm in Tel Aviv

Zondagavond laat klonk opnieuw het raketalarm in de Israëlische stad Tel Aviv en in andere steden in het land. In de kuststad werden explosies gehoord, waarvan de meeste vermoedelijk het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem waren. Eerder klonken ook waarschuwingssirenes in steden ten zuiden van Tel Aviv. Over eventuele slachtoffers of schade is nog niets bekend.

Lees ook: Gruwelijke beelden van Israël en Hamas op X: ‘Het polariserende vuur wordt aangewakkerd’


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *