‘Omarm het visioen van Nederland als sociaalecologische rechtsstaat’

[ad_1]

Bewolkte lucht boven Ransdorp.  Om samen te werken aan een sociaal-ecologische rechtsstaat is een filosofische bron als de Bijbel onmisbaar.

Bewolkte lucht boven Ransdorp. Om samen te werken aan een sociaal-ecologische rechtsstaat is een filosofische bron als de Bijbel onmisbaar. Foto: ANP

Deze week bijna 800 jaar geleden, op 3 oktober 1226, stierf Franciscus van Assisi. Zijn intense liefde voor de schepping inspireert solidariteit en zorgzame interactie met de aarde. Dat is nodig, want Nederland is nog lang niet de ‘sociaal-ecologische rechtsstaat’ waar vijftien organisaties 25 jaar geleden voor stonden.

Het pleidooi van toen blijft even relevant als altijd. Wereldwijd beleefden we de heetste zomer ooit. Hitte, bosbranden en overstromingen hebben veel Europese landen geteisterd en in ons eigen land is het al 1,7 graden warmer dan vóór 1900. Er is kennis en bezorgdheid gegroeid over insectenpopulaties en de gevolgen van overbemesting en gifstoffen – denk aan de bijen, lelie teelt, PFAS en Tata Steel.

Van sociaal naar ecologisch vraagstuk

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *