[ad_1]
Niet te missen: de hoekwoning in Dordrecht die sinds juni bekleed is met knalgele isolatieplaten. “Dit is een probleem voor de buurt”, zeggen buurtbewoners, die teleurgesteld zijn dat ze vier maanden naar de onafgemaakte klus hebben moeten kijken. Ook de bewoner zelf is ontevreden over de situatie. “Het is onbegrijpelijk dat er in deze wijk niet direct actie is ondernomen”, zegt een gemeenteraadslid van Dordrecht.
Een schoolklas loopt langs de Mauritsweg, waarschijnlijk op weg naar de gymles of op de terugweg. Ze kijken verbaasd opzij en hun meester weet duidelijk niet wat hij ziet als hij zijn hoofd omdraait. Tussen de karakteristieke jaren twintig woningen in de wijk Nieuw-Krispijn in Dordrecht vallen de lichte isolatieplaten aan de buitenmuur van een hoekwoning op. Deze worden vastgeschroefd aan de woning en hier en daar druppelt gedroogd polyurethaanschuim langs de gevel naar beneden.
“Iedereen doet zijn best om het hier mooi te maken en te houden, maar ondertussen zitten we al maanden tegen deze puinhoop aan te kijken”, moppert iemand uit de buurt. Hij wil niet dat zijn naam in de krant komt, want je weet maar nooit. Zijn mening over de onvoltooide klus mag genoteerd worden: ‘Kijk om je heen. Alle stenen van deze historische gebouwen zijn hier liefdevol aan elkaar gecementeerd. Iedereen wil dat zo houden en dan krijg je dit. Dit is een probleem voor de buurt. ”
‘Lelijke gevel’
De onvrede heeft ook de Dordtse politiek bereikt. Wethouder Jan van Dam Timmers (CDA) maakte deze week tijdens een commissievergadering in het Stadskantoor melding van een ‘lelijke’ gevel. “Het vermindert het woongenot voor de bewoners van deze wijk. Het is onbegrijpelijk dat er in deze wijk niet direct actie wordt ondernomen, terwijl zoiets in andere wijken veel sneller wordt opgepakt.”
Volgens raadslid Marc Merx is dat niet het geval. Volgens hem is er direct actie ondernomen, omdat de klus in juni van start ging zonder dat er een omgevingsvergunning was aangevraagd. “Juist omdat we hebben gehandhaafd is deze situatie ontstaan, maar we kunnen nu niet anders dan wachten tot er een besluit is genomen op de aanvraag. Dit zal uiterlijk 15 november gebeuren. Dit duurt zo lang omdat de vergunning aanvraag was aanvankelijk onvolledig.
Zolang er zicht is op legalisatie kan de handhaving niet doorgaan. Het kan dus even duren
Zodra die vergunning is verleend, heeft de eigenaar zes maanden de tijd om de stukken op te halen. “Het kan ook zijn dat het geweigerd wordt, dan moet de oude situatie hersteld worden.” Hij zegt dat hij geen juridische mogelijkheden heeft om de eigenaar nu daartoe te dwingen. “Zolang er zicht is op legalisatie kan de handhaving niet doorpakken. Daar is niemand blij mee, maar zo is de regelgeving in ons land nu eenmaal. Het kan dus nog wel even duren.”
Schimmel en lekkage
Ook de bewoner en huiseigenaar zelf zijn niet blij met wat er gebeurt. “Deze klus moet geklaard worden, want we hebben helaas veel last van schimmels en lekkages binnenin”, zegt de dochter van de man, die momenteel in het buitenland verblijft. Volgens haar zou de aannemer de vergunning verkrijgen, maar heeft hij dit niet gedaan voordat hij met de werkzaamheden begon. “Mijn vader is hier net zo gefrustreerd over als de buurt. Hopelijk kunnen de werkzaamheden snel worden afgerond.”
Dat moet de mopperende buurtbewoner gewoon zien. De hoekwoning is straks helemaal misplaatst, denkt hij. Als de klus al is voltooid. “Het is de bedoeling dat er steenstrips overheen komen. Dat haalt de hele sfeer van de buurt weg.”
Opmerking? Brieven kunnen worden gestuurd naar de redactie van onze lezers, met voor-, achternaam en adres (deze laatste niet voor publicatie). Een lezersbrief bedraagt maximaal 150 woorden en kan worden ingekort. Wij plaatsen geen anonieme brieven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]