Blauwtong bij schapen op drie plaatsen in Drenthe: ziekte blijft niet beperkt tot randen van provincieDe NVWA heeft op drie plekken in Drenthe blauwtong geconstateerd. Het gaat om Havelte, Wapse en Beilen.

Vorige week meldde schapenboer Bart (hij wil niet dat zijn achternaam in de publiciteit komt) zich Dagblad van het Noorden dat er blauwtong in zijn kudde bij Meppel zit. Daarmee werd duidelijk dat de blauwtongepidemie, die in september in het midden van het land begon, de grenzen van Drenthe had bereikt. Bart verklaarde dat hij al zes schapen had verloren aan het virus, al wachtte hij nog op de resultaten van laboratoriumonderzoek van de NVWA.

Deze dienst heeft inmiddels vastgesteld dat schapen op drie plekken in Drenthe blauwtong hebben. Het gaat telkens om één dier. Vanwege de tijd die laboratoriumonderzoek in beslag neemt, moeten we ervan uitgaan dat de NVWA-cijfers achterblijven bij de werkelijkheid.

Blauwtong maakt schapen ernstig ziek. De helft overleeft het niet. Muggen (muggen) brengen het virus over. Wanneer de temperatuur onder de 6 graden Celsius daalt, zijn deze insecten niet meer actief, maar komen ze weer terug als het weer warmer wordt. Het wachten is dus op een vaccin dat de schapen beschermt. In Zuid-Afrika is al een vaccin in gebruik, maar in Nederland is het nog niet toegelaten. Uit onderzoek moet blijken of het vaccin veilig genoeg is om in Nederland te worden toegelaten. Dit is nodig omdat via eerdere vaccins andere soorten blauwtong zijn geïntroduceerd

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *