Nederland onthoudt zich van stemming; waarschijnlijk Europees groen licht voor bestrijdingsmiddel glyfosaat | Politiek

[ad_1]

Nederland onthoudt zich vrijdag van stemming tijdens een Europese consultatie over de verlenging van de toelating van het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Dat maakt minister Piet Adema (LNV) dinsdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister vindt dat er onvoldoende basis is voor een stem vóór of tegen. Enerzijds stelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid dat er ‘geen risico’s’ zijn verbonden aan een verlenging. Aan de andere kant eiste de Tweede Kamer onlangs in een motie een verbod op het gif, dat vooral bekend staat als RoundUp.

Voor Nederlandse boeren betekent dit waarschijnlijk dat zij het bestrijdingsmiddel de komende jaren nog kunnen gebruiken. De Europese Commissie maakte eerder bekend dat zij verwacht dat een meerderheid van de Europese lidstaten vrijdag vóór een verlenging zal stemmen. Volgens Europees commissaris Stella Kyriakides zouden slechts enkele lidstaten tegen zijn.

De overheid heeft het RIVM opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren dat definitieve duidelijkheid moet bieden over het mogelijke verband tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson. Mocht blijken dat het een gevaar is voor de volksgezondheid, dan zal het kabinet alsnog aandringen op een verbod.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *