Duizenden Friese paardenvoeten denderen over het strand tijdens laatste Megastrandrit: ‘Het heeft iets magisch’

[ad_1]

Opnieuw zullen ze als een brullend Fries leger over het Noord-Hollandse strand donderen. Komend weekend wordt in Callantsoog voor de vijfde en laatste keer de Mega Beach Ride met Friese paarden gehouden. Een militaire operatie met bucketlist-allure.

Ze komen van heinde en verre. Een renner uit Canada die een Fries heeft gecharterd. Een Spanjaard die op de rug van een gehuurde merrie springt en een stel uit Slowakije dat thuis hun eigen zwarte volbloedpaarden op de trailer zet om 12 kilometer langs de vloedlijn in Noord-Holland te galopperen.

De vijfde en allerlaatste editie van de Mega Strandrit met Friese paarden wordt een indrukwekkend spektakel met een internationaal tintje. De ruim 500 deelnemers komen uit negen verschillende landen en hun viervoeters zijn allemaal rasechte Friezen.

Echt de allerlaatste keer

Het is echt de laatste keer, vertelt Linda de Jong van Nederhorst den Berg, moeder van het evenement dat zij in 2010, ’13, ’16 en ’19 organiseerde. Het kost veel moeite om zoveel paarden en ruiters aan de slag te krijgen voor een gestructureerde strandrit.

Het begon als een grap. De Jong was betrokken bij fokkerijvereniging Friesche Paard Midden Nederland. Zij en een vriendin wilden iets anders organiseren dan de gebruikelijke wedstrijden. Wat als ze een strandrit voor Friezen organiseren? “Iedereen maakt wel een ritje in het bos, maar er is iets magisch aan het met je paard langs de vloedlijn denderen.”

De dames gokten erop dat ze vijftien deelnemers konden aanmoedigen om het idee op te pakken. “Dat vonden wij een hoge prioriteit. Het kon ook alleen in het najaar, omdat je pas na 1 oktober met je paard het strand op mag.” De Jong en co hadden een deadline voor inschrijving bedacht, maar geen limiet aan het aantal deelnemers.

‘Hopelijk doen er vijftien renners mee’

Het idee werd laten varen en de aanmeldingen stroomden binnen. De gehoopte vijftien werden in een mum van tijd vijftig, waarna de teller doorliep naar honderd, honderdvijftig, tweehonderd. De Jong schakelde manege Noot in Callantsoog in voor ondersteuning. Want de eerste strandrit met Friezen was meteen mega: die oktoberdag draafden maar liefst 329 paarden langs de Noord-Hollandse zee.

“Mensen vonden het erg leuk”, zegt De Jong. Dit moest worden voortgezet. Haar vriendin is afgevallen. “Het bezorgde hem slapeloze nachten.” De Jong zette door met hulp van haar moeder en manege Noot. In de edities die volgden draafden steeds meer Friezen met honderden tegelijk over het strand.

‘Ik heb 531 deelnemers op papier’

De driejarige reeks werd vanwege corona afgebroken. Nu het weer kan, wil De Jong weer vlammen en dan is het klaar. “Je moet stoppen op de top”, zegt ze. Ze heeft een vergunning voor een ritje met 500 paarden. “Op papier heb ik nu 531 deelnemers. Maar er zijn altijd wel een paar flauwekul die vooraf afhaken.”

Alle accommodaties in de buurt van Callantsoog zijn volgeboekt door paardenmensen. “Mensen met boxen zetten hun eigen dieren buiten en verhuren de paardenhokken een weekend aan strandrijders.” Het enthousiasme is wederom overweldigend. De Jong krijgt nog dagelijks verzoeken. “Er zijn mensen die het op hun bucketlist hebben staan. Ze moeten er nu zijn.”

Dat kan alleen met Friezen, die cool zijn

De rit is uniek in de paardenwereld. “Het is zo’n gaaf gezicht. Alle paarden van één ras. Hengsten, ruinen, merries, alles door elkaar. Dat kan alleen bij Friezen. Ze hebben een cool en nuchter karakter en zijn altijd behulpzaam en meewerkend.”

Toch is het bijna een militaire actie om zo’n grote strandrit gestructureerd te organiseren. “Je hebt met veel nerveuze mensen te maken en net zo veel nerveuze paarden.”

‘Het gepeupel wacht niet op laatkomers’

De deelnemers krijgen twee uur de tijd om op te zadelen. Zodra ze klaar zijn, moeten ze meedoen aan de opstapronde op de parkeerplaats bij de manege. Het hele peloton vertrekt stipt om 12 uur. “We gaan echt, we kunnen met 499 paarden niet wachten op één laatkomer.”

Een paar leidende paarden rijdt voorop in de strandprocessie. Ervaren ruiters op doorgewinterde Friezen. “Paarden zijn kuddedieren, deze vooraan nemen de bende mee.” De drafband wordt begeleid door de reddingsbrigades van Den Helder en Callantsoog. Zij zorgen ervoor dat het strand leeg is van vliegeraars en race-skelters en nemen een paar reserverijders mee. Deze zijn cruciaal, zegt De Jong. “Stel dat een ruiter niet verder kan rijden, dan kan het paard niet zomaar zelfstandig terugkeren. Kuddedieren, ze moeten samen verder.”

Laatste galop

Na een tocht van ruim 12 kilometer keert de groep terug naar de manege. “Als je over het strand wilt galopperen, kun je dat ook alleen doen.” En dan is het zover en wordt de megastrandrit voor Friezen eindelijk ontzadeld.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *