Autofabrikant GM stijgt op optimistisch Wall Street

[ad_1]

GM heeft met de Canadese vakbond Unifor een principeovereenkomst gesloten over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor circa 4.200 medewerkers op drie locaties. Zij krijgen een loonsverhoging van minimaal 20 procent. GM-aandelen eindigden 1,6 procent hoger. In de Verenigde Staten kampt het bedrijf, net als concurrenten Ford en Stellantis, nog steeds met werkonderbrekingen.

Net als maandag waren beleggers overwegend optimistisch. Ze baseerden zich op de opmerkingen van Raphael Bostic, president van de Federal Reserve van Atlanta. Volgens hem zijn de renteverhogingen die de koepelorganisatie van de Amerikaanse centrale bank doorvoert effectief genoeg om de inflatie naar het gewenste niveau terug te brengen.

Conflict Hamas-Israël

De Dow Jones-index steeg 0,4 procent naar 33.739,30 punten. De bredere S&P 500 eindigde 0,5 procent hoger op 4.358,24 punten en de Nasdaq won 0,6 procent naar 13.562,84 punten. Maandag schudden beleggers op Wall Street de zorgen over een mogelijke escalatie van de gevechten in Israël al van zich af.

Eerder op de dag sloten de Europese beurzen vooral met winst, met flinke plussen voor technologiebedrijven in de Amsterdamse AEX-index. Vooral staatsobligaties stegen in waarde.

PepsiCo

PepsiCo heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar opnieuw verhoogd na beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal. Het bedrijf achter producten als Pepsi, Lay’s chips en Quaker granola behaalde mede dankzij prijsstijgingen meer omzet en winst. Het aandeel steeg met bijna 2 procent in waarde.

Data-analysebedrijf Palantir boekte ruim 1 procent winst na het binnenhalen van een nieuwe order van het Amerikaanse leger. Palantir zal het Amerikaanse leger en de militaire inlichtingendiensten helpen bij het ontwikkelen van AI-capaciteiten.

Dollar en olietarief

De euro was $1,0605 waard, vergeleken met $1,0610 bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten. Een vat Amerikaanse olie verloor 0,6 procent tot $85,83. Brent-olie daalde ook met 0,6 procent in prijs tot $87,60 per vat.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *