Yesilgöz: online lachgas bestellen wordt steeds moeilijkerOp sommige websites wordt wel verwezen naar WhatsApp, constateert de minister. Ze vermoedt dat dit wordt gebruikt als geitenspoor om lachgas aan Nederlanders te verkopen, zonder dat bijvoorbeeld de politie kan meekijken. Het is niet helemaal te voorkomen dat er nog steeds lachgas wordt gebruikt en verhandeld, geeft ze toe. “Wij zijn er niet naïef in”, zegt de minister. Ze zei dat de politie dit jaar tot nu toe 45.000 lachgascilinders in beslag heeft genomen.

Joost Sneller (D66) is nog steeds tegen een verbod, mede omdat het voor nieuwe problemen zorgt. Zo hebben afvalverwerkers te maken met lachgascilinders die bij het restafval worden gedumpt en vervolgens in verbrandingsinstallaties ontploffen. Vóór het verbod konden de cilinders nog ingeleverd worden tegen statiegeld. Sommige recyclingcentra zijn tegen de regels al begonnen met het apart inzamelen van de cilinders.

Volgens Michon (VVD) begint de oplossing van deze problemen bij handhaving en een robuustere aanpak. “Ik vrees dat het een illusie zal blijken”, zegt Sneller. ‘Ondertussen hebben ze problemen.’ Hij meent dat de overheid een ‘gedoogconstructie’ heeft gecreëerd door de ogen te sluiten voor afvalverwerkers die soms geld geven in ruil voor geretourneerde lachgascilinders.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *