Frans koppel verkoopt masker aan antiquair voor 149 euro, die er op veiling meer dan 4 miljoen voor casht | Buitenland

[ad_1]

Een echtpaar uit Le Vigan in het zuiden van Frankrijk, nabij Nîmes en Montpellier, heeft een antiquair voor de rechter gedaagd in een opmerkelijke zaak. De man kocht voor slechts 149 euro een oud Afrikaans masker van het echtpaar en verkocht dit voor 4,1 miljoen euro.

Nee, het gepensioneerde Franse echtpaar wist niet echt wat ze in handen hadden toen ze in oktober 2021 besloten de zolder van hun huis in Le Vigan grondig schoon te maken. Het gevonden masker is ergens in de jaren twintig meegenomen door hun voorvader René-Victor Fournier, destijds koloniaal gouverneur van Centraal-Congo, nu Gabon en de Republiek Congo. Ze wisten niet dat het om een ​​traditioneel en uiterst zeldzaam masker uit de negentiende eeuw ging: een waardevol ‘Ngil-masker van het Fang-volk in Gabon.

Op advies van hun tuinman namen ze contact op met een lokale tweedehandskunsthandelaar. Hij kocht een paar dingen van het stel, waaronder het Afrikaanse masker. Hij betaalde er een kleine 150 euro voor. Achteraf stelt het echtpaar dat de antiquair maar al te goed wist dat het masker veel meer waard moest zijn.

In de krant

AFP
© AFP

Een half jaar later, in maart 2022, ontdekte het stel tot hun verrassing dat het masker twee dagen later het pronkstuk was op een kunstveiling in Montpellier. Ze lazen in de krant over de verkoop van een ‘uiterst zeldzaam negentiende-eeuws masker’. Een foto bevestigde dat het hun masker was, waarvan er wereldwijd slechts een tiental exemplaren bestonden. Het masker ging uiteindelijk op de veiling onder de hamer voor 4,1 miljoen euro.

Nu spannen de voormalige eigenaren, die inmiddels 88 en 81 jaar oud zijn, de antiquair aan om de verkoop van het masker nietig te laten verklaren.

Afgezien van de zeer grote som geld die op het spel staat, maakt het echtpaar er volgens hun advocaat vooral ‘een kwestie van ethiek en moraal’ van, zegt hij tegen het Franse persbureau AFP. “Je moet een beetje goede trouw en eerlijkheid tonen. Mijn cliënten zouden dit masker nooit voor deze prijs hebben verkocht als ze hadden geweten dat het een uiterst zeldzaam stuk was”, aldus de advocaat.

De zaak wordt op 31 oktober behandeld en tegen het einde van het jaar wordt een uitspraak verwacht. De bankrekeningen van de handelaar blijven geblokkeerd tot de hoorzitting, heeft het Hof van Beroep van Nîmes geoordeeld.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *