Geniale Gouden Palm-winnaar Anatomy of a Fall steekt alle misdaadverhalen naar de kroon | Show


beoordelingStreamingdiensten als Netflix barsten van de true crime-documentaires die met veel sensatie de schuldvraag centraal stellen. De Franstalige Palme d’Or-winnaar Anatomie van de parachute (in de marketingmolen Anatomie van een val) is inderdaad fictie, maar voor de verandering graaft het zo diep in een verdachte dood dat het concept van de waarheid bijna vloeibaar wordt.

  • Sterrenwaardering
  • Sterrenwaardering
  • Sterrenwaardering
  • Sterrenwaardering
  • Sterrenwaardering

  Thriller/drama

Is Samuel geduwd, gevallen of gesprongen? Dat de schrijver plotseling dood in de sneeuw voor zijn Alpenchalet werd aangetroffen, is het enige vaste feit. En dat zal zo blijven, ook nadat de rechtszaak tegen zijn vrouw is afgerond en er een juridische beslissing is gevallen. Regisseur en scenarist Justine Triet dwingt de kijker verder te kijken dan de schuldvraag door van deze verdachte een bijna gekmakend vat van tegenstrijdigheden te maken.

Sandra is haar naam (een Oscarwaardige rol van Sandra Hüller) en ze is zowel afstandelijk als warmbloedig, manipulatief en geloofwaardig. Haar privéleven ligt zo onder een vergrootglas dat de rechter en wij als publiek geneigd zijn in iedere opgetrokken wenkbrauw de betekenis te zoeken.

De val van een huwelijk

Gaandeweg wordt duidelijk hoe zo’n proces tot doel heeft de waarheid te ontdekken, maar eigenlijk bruist van de verbeelding. De aanklager verwerkt alle kennis in een rapport om ‘die trut’ veroordeeld te krijgen, terwijl de verdediging een zo geloofwaardig mogelijke lezing probeert te creëren om ‘arme Sandra’ vrij te pleiten. Haar zoon, die door een ongeval slechtziend is geworden, wordt nu het slachtoffer van al dat gegoochel met feiten.

De ‘val’ in de titel moet niet alleen letterlijk worden genomen. De film gaat steeds meer over de val van een huwelijk. En die van Sandra en Samuel is door dat verdachte overlijden voor de buitenwereld compleet binnenstebuiten gekeerd. Zozeer zelfs dat Sandra misschien meer inzicht krijgt in de radar van haar eigen relatie en gevoelens dan voorheen.

Is ze schuldig of niet? Met die vraag blijf je worstelen, maar hij is vlijmscherp Anatomie van een val stuurt je naar huis met zoveel meer voer voor discussie.

Regie: Justine Triet. Met: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner en Arthur Harari

Sandra Hüller speelt de hoofdrol in Anatomy of a Fall.
Sandra Hüller speelt de hoofdrol in Anatomy of a Fall. © AP


Bekijk hier al onze video’s over de nieuwste films en series:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *