Twee nieuwkomers tussen de zes genomineerden voor NS Publieksprijs

[ad_1]

Israel van Dorsten en Anya Niewierra maken voor het eerst kans op de NS Publieksprijs. Dat maakte directeur Eveline Aendekerk woensdag bekend tijdens het NPO-radioprogramma Eén vandaagwaar ze de zes genomineerde titels van 2023 bekend maakte. De NS Publieksprijs is een populariteitsprijs die de best verkochte boektitels van het afgelopen jaar beloont.

Van Dorsten schreef mee We waren, ik ben, weg van Ruinerswold een persoonlijk verslag van zijn jeugd in gedwongen isolatie op een boerderij in Drenthe. Niewierra wordt beloond voor haar literaire thriller De Camino, dat zich afspeelt in de context van de Balkanoorlog. Ook Arthur Japin, winnaar van de publieksprijs in 2008, en Herman Koch, winnaar een jaar later, waren genomineerd, evenals Ester Verhoef, laureaat in 2011.

Japanse roman Wat de stilte wil toont de strijd van een jonge vrouw in de 19e eeuw, die tegen de wensen van haar familie een zangcarrière nastreeft. Koch schreef met Het Koninklijk huis een modern koningsdrama met een satirische ondertoon. Suzanne Vermeer, eveneens eerder genomineerd, is een van de zes kanshebbers met haar boek koraalrif net als de thriller van Esther Verhoef Alter ego.

Vorig jaar werd besloten de stemming vroegtijdig stop te zetten, nadat de organisatie had vastgesteld dat het stemproces op grote schaal werd gemanipuleerd. Dat probeert ze dit jaar te ondervangen door het publiek alleen de keuze te geven uit de zes best verkochte titels. Naast een geldprijs van 7.500 euro kan de winnaar van de prijs rekenen op een sculptuur van Jeroen Henneman. Stemmen kan tot 8 november.

Lees ook: Profiel: Israel van Dorsten: ‘Zelfs het onvoorstelbare kan waar zijn’

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *