[ad_1]
Het niet toelaten van voedsel, water en andere basisbehoeften in Gaza is in strijd met het oorlogsrecht, aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66). SP-lid Peter Kwint vroeg de minister Israël te vragen de blokkade op te heffen. Ook CDA, GroenLinks, PvdA en Forum voor Democratie uitten hun zorgen.
De meest uitgesproken was Stephan van Baarle (DENK). Hij ziet veel ‘onverschilligheid’ als het om de blokkade gaat. Er wordt volgens hem met twee maten gemeten en er wordt gesproken van een “disproportioneel optreden van Israël dat ook veroordeeld moet worden”. Hij noemde de blokkade een oorlogsmisdaad.
Humanitair oorlogsrecht
Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen, vinden alle partijen. Maar het humanitair recht moet worden gehandhaafd. “Respect voor het internationaal recht betekent dat de reactie van Israël proportioneel moet zijn”, zegt Kati Piri (GroenLinks-PvdA). “Collectieve bestraffing is geen proportionele reactie.”
De PVV vindt dat Israël alle kansen moet krijgen om tegen Hamas op te treden. “Ik verwacht niets anders dan volledige steun voor Israël van de regering”, zei Raymond de Roon. SGP-lid Roelof Bisschop vindt dat er ook gekeken moet worden naar de humanitaire en militaire steun aan Israël.
Bruins Slot opgeleverd
“Nederland geeft aan dat Israël moet reageren in lijn met het internationaal recht”, aldus minister Bruins Slot. Ze zei dat ze “erg bezorgd” was over de blokkade. Zij pleit voor een humanitaire corridor met de grens met Egypte. Onder meer DENK en SP vinden dat niet ver genoeg gaan. “Noem een oorlogsmisdaad, een oorlogsmisdaad”, aldus Van Baarle.
De minister is vooral bezorgd dat het conflict verder zal escaleren en dat de Libanese beweging Hezbollah zich in de strijd zal mengen. Sinds het begin van de aanval van Hamas op zaterdag zijn er vanuit Libanon verschillende raketten op Israël afgevuurd. Ze noemt het ‘cruciaal’ dat niet meer landen of groepen erbij betrokken raken.
[ad_2]