Consolidatie olie-industrie zet door met megaovername ExxonMobil

[ad_1]

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil neemt voor 59,5 miljard dollar (56,1 miljard euro) zijn Amerikaanse collega Pioneer Natural Resources over. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

ExxonMobil was al de grootste olieproducent in de westerse wereld, en met de overname van Pioneer, gespecialiseerd in schalieolie, wordt de groep nog groter. Analisten zien de overname de Financiële tijdenals stap in de richting van verdere consolidatie binnen de olie-industrie, waarbij vooral schaliebedrijven betrokken zullen zijn.

Deze lente opgedoken in de Amerikaanse zakenpers de eerste berichten over informele overnamegesprekken tussen Pioneer en ExxonMobil. De overname zal volledig in aandelen worden betaald, zo maakte ExxonMobil bekend. Voor elk Pioneer-aandeel ontvangt de houder 2,3234 ExxonMobil-aandelen. Dit brengt de prijs per aandeel op $253, iets minder dan 10 procent meer dan een week geleden.

Lees ook: Voor Exxon is en blijft de aandeelhouder heilig

De aankoop van Pioneer is de grootste bedrijfsovername tot nu toe dit jaar, en tegelijkertijd de grootste die ExxonMobil ooit heeft gedaan sinds de fusie tussen Exxon en Mobil in 1999. Exxon betaalde toen 81 miljard dollar voor Mobil.

Pioneer, opgericht in 1997, richt zich op de oliewinning uit schalieolie. Dit zijn steenlagen waartussen de olie zit en die met hoge druk, water en chemicaliën wordt losgemaakt zodat deze kan worden opgepompt. Eind jaren negentig veroorzaakte deze nieuwe technologie een revolutie, vooral in de Verenigde Staten. In plaats van de grootste olie-importeur ter wereld te zijn, werd het land een van de grootste olieproducenten ter wereld. Pioneer is een van de meest succesvolle bedrijven uit die periode.

Oliewinning uit schalie is zeer controversieel omdat het zeer schadelijk is voor het milieu. Drinkwater kan vervuild raken (zowel door de gebruikte chemicaliën als door de olie of het gas zelf) en ook het boren en trillen op kilometers diepte vergroot de kans op aardbevingen.

Beleggers zijn niet onder de indruk

Met de overname versterkt Exxon zijn positie in het olierijke Perm-bekken in het westen van Texas. Pioneer is de grootste oliewinning in dit gebied en neemt daar 9 procent van de brutoproductie voor zijn rekening. ExxonMobil had al een aandeel van 6 procent. Eerder dit jaar kocht de groep ook het kleinere Amerikaanse olie- en gasbedrijf Denburg voor iets minder dan 5 miljard dollar.

Beleggers waren niet onder de indruk van de mega-overname. De koers van het aandeel Exxon daalde bij de opening van de Amerikaanse beurs ruim 3 procent. Pioneer steeg zelfs met 1,7 procent.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *