Dokkumer Vlaggen Centrale produceert extra vredesvlaggen: ‘in grote aantallen’ de deur uit om ‘het geluid van verbinding te laten horen’



Vlaggenfabrikanten produceren extra vredesvlaggen om aan de toenemende vraag te voldoen. De Dokkumer Vlaggen Centrale maakt de blauwe vlaggen “in grote aantallen” en ook Faber Vlaggen heeft de persen aangezet. “Ze gaan met tientallen de deur uit. We zijn volop in productie”, vertelt Huib Faber van het bedrijf in Amsterdam en Delft.

Sinds de Hamas-aanval op Israël verkoopt de Dokkumer Vlaggen Centrale ook veel Palestijnse en Israëlische vlaggen. “Wij zien een toenemende vraag. De afgelopen dagen hebben we in een heel jaar drie tot vier keer zoveel Palestijnse en Israëlische vlaggen verkocht als normaal”, zegt commercieel directeur Henny Atsma.

Woensdagochtend heeft DVC extra vredesvlaggen geprint, vertelt Atsma. “De vlag met de vredesduif is het symbool van de vrede. We zien dat veel overheden, gemeenten, bedrijven en particulieren deze symbolische vlag aanschaffen om het geluid van verbondenheid over te brengen.”

Voor het eerst zo populair

Faber stelt dat het de eerste keer is dat de vredesvlag zo populair is. “Het is een vlag die normaal gesproken niet zo snel wappert en af ​​en toe wordt verkocht. Veel bestellingen komen van overheden als gemeenten en provincies, maar ook van particulieren. De vlag heeft nog nooit zo snel gevlogen. Tijdens de invasie van Oekraïne zagen we overal de Oekraïense vlag. In het conflict in het Midden-Oosten lijkt de vredesduif een neutrale manier om sympathie te uiten voor de getroffenen.’

Faber heeft sinds het weekend ook een toename in de vraag naar Israëlische vlaggen opgemerkt, “maar niet in de omvang van de vredesvlag.”

Tijdens een ANP-rondleiding langs circa tweehonderd gemeenten maakten ruim twintig gemeenten bekend de vredesvlag te hijsen in verband met de oorlog. Hieronder vallen Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Zoetermeer, Middelburg, Sittard-Geleen, Heerenveen, Heerlen, Vlaardingen en Wassenaar. De Israëlische vlag hangt bij ruim vijftien gemeentehuizen, zoals op Urk en in Bunschoten, Hardinxveld-Giessendam, Katwijk en Sliedrecht.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *