[ad_1]
De Amerikaanse belastingdienst (IRS) wil het equivalent van 27,21 miljard euro terugvorderen van Microsoft, en dat is exclusief eventuele boetes en rente. Dit meldt Microsoft Donderdag. De IRS wilde tegenover persbureau Reuters geen commentaar geven op de zaak. Microsoft is niet van plan de hele heffing te betalen, maar zegt dat het equivalent van bijna 10 miljard euro van de belasting moet worden afgetrokken. Het technologiebedrijf wil de belasting eerst aanvechten via de bureaucratie van de IRS en anders via het Amerikaanse rechtssysteem. Het bedrijf gaat ervan uit dat het jaren zal duren om de zaak op te lossen.
Volgens Microsoft heeft de IRS in de periode 2004-2013 gekeken naar zogenaamde ‘transfer pricing’, een boekhoudkundige constructie waarbij een multinational zijn winst handig over verschillende landen verdeelt. Dat meldt de Britse zakenkrant Financiële tijden Microsoft verplaatste delen van zijn intellectuele eigendom naar Singapore, Ierland en Puerto Rico, waar de belastingen voor grote bedrijven ongelooflijk laag zijn.
De conclusie van de belastingdienst dat Microsoft miljarden aan belastingen zou moeten betalen is volgens het bedrijf onjuist, omdat “de problemen die door de IRS worden opgeworpen relevant zijn voor het verleden, maar niet voor onze huidige bedrijfsstructuur.”
Het bedrijf schrijft: “Microsoft is van oudsher een van de grootste belastingbetalers in het Amerikaanse bedrijfsleven.” Het bedrijf zegt sinds 2004 ruim 63 miljard euro aan belastingen te hebben betaald in de Verenigde Staten. Dat zouden er zelfs nog meer kunnen worden, omdat de belastingdienst ook onderzoekt of Microsoft tussen 2014 en 2017 voldoende belasting heeft betaald.
[ad_2]