X verweert zich tegen Europese Commissie: ‘Honderden Hamas-accounts verwijderd’


Sinds de escalatie in Israël heeft sociaal medium X honderden aan Hamas gelieerde accounts verwijderd en tienduizenden berichten gelabeld of verwijderd. X-baas Linda Yaccarino schrijft dit een brief aan de Europese Commissie, die ze donderdag op het voormalige Twitter deelde. “We blijven illegale inhoud, inclusief terroristische berichten, van ons platform verwijderen.”

Thierry Breton, de Franse Europees commissaris voor de Interne Markt, had eerder deze week een andere indruk. “We hebben aanwijzingen dat uw platform wordt gebruikt om illegale inhoud en desinformatie in de EU te verspreiden”, schreef hij in een felle brief aan X-eigenaar Elon Musk, met de opdracht om snel alles in orde te brengen. “Ik verzoek u binnen 24 uur een snel, accuraat en volledig antwoord te geven.”

Musk antwoordde anderhalf uur later onder het bericht van Breton. “Ons beleid is dat allemaal open source en transparant, een aanpak waarvan ik weet dat de EU deze ondersteunt.” Musk vroeg ook om een ​​lijst met alle overtredingen.

Lees ook Desinformatie over Israël en Gaza blijft bestaan ​​dankzij het beleid van Elon Musk

Ook voor Meta

Het ontaardde in een publieke ruzie tussen de Europese commissaris en de technologiemiljardair. “Je bent goed op de hoogte van waarschuwingen van gebruikers en autoriteiten over nepberichten en verheerlijking van geweld”, reageerde Breton. “Ik weet nog steeds niet waar ze het over hebben”, schreef Musk even later. ‘Misschien staat het in de e-mail of zoiets.’

Woensdag volgde ook een brief tegen Mark Zuckerberg, hoofd van Facebook-bedrijf Meta, met een soortgelijk effect: “We zien een golf van illegale inhoud en desinformatie op bepaalde platforms.” In het geval van Meta benadrukte Breton zijn zorgen over desinformatie rond verkiezingen.

Hoge boetes

Met haar boodschap aan Breton reageerde Yaccarino uitgebreid namens X. “X dient het publieke debat”, schrijft ze. “Vooral op cruciale momenten als deze.” Yaccarino verzekert Breton dat het platform “snel blijft reageren op handhavingsverzoeken van over de hele wereld, ook van EU-lidstaten.”

Het is nu afwachten of de Europese Commissie verdere stappen zal ondernemen. Onder de nieuwe Digital Services Act, een Europese wet die platforms meer verantwoordelijkheid geeft voor de informatie die zij aanbieden, kunnen technologiebedrijven boetes krijgen tot 6 procent van de jaaromzet.

Lees ook Met een historisch akkoord herschrijft Brussel de regels voor het internet



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *