‘Mijn huis is verwoest. Waar moet ik heen? Het is in Gaza nergens veilig’



“De eigenaar van het gebouw waar ik een appartement huur in de oude havenwijk Rimal in Gaza-stad kreeg een telefoontje van het Israëlische leger dat mijn buurt gebombardeerd zou worden. Mijn huisbaas waarschuwde mij dat er een evacuatie gaande was. Alle bewoners ontvluchtten hun huizen en zochten veiligheid”, zegt Saleh Skaik, eigenaar van een digitaal marketingbedrijf.

Hij is even stil. ‘Hoor je dat gezoem? Dat is een Israëlische drone. Hij hangt al dagen 24 uur per dag boven mijn straat en maakt videobeelden.” Via de telefoon is de drone duidelijk hoorbaar: het klinkt als een vervelende wesp die om iemand heen cirkelt. Skaik vluchtte met veel bewoners en wachtte. “Toen kwam het nieuws dat Rimal in puin lag. Ik ging terug. Het was zo’n mooie buurt”, zegt hij.

“Het was verschrikkelijk.” Hij is een tijdje stil en haalt diep adem. ‘Ik probeerde naar mijn appartement te gaan om nog wat papieren te halen die ik nodig heb. Mijn huis werd verwoest. Het dak was eraf, de ramen waren kapot en de muren trilden. Het was levensbedreigend om naar binnen te gaan, maar ik heb mijn papieren terug. Zonder kan ik niet doorgaan met mijn bedrijf.”

Hij laat de consequentie tot zich doordringen en zegt dan: ‘Ik ben nu dakloos.’

Enorme regen van raketten en bommen

Met hem zijn nu 338.000 mensen uit Gaza ontheemd, aldus de VN-organisatie Ocha. Dat zijn er 75.000 meer dan woensdag. Het zegt iets over de enorme regen aan raketten en bommen die al dagen op de Gazastrook neerstort. Vluchtelingen zoeken een goed onderkomen in VN-scholen, die weinig bescherming bieden, en bij familie of buren.

“Je bent nergens in Gaza veilig”, zegt Skaik. “Geen huis, geen gebouw is veilig. In eerdere oorlogen werden we tijdig gewaarschuwd door de Israëliërs, maar dat gebeurt nu vaak niet meer. In één seconde stortte je huis in.”

In die zin had Skaik geluk. Hij werd gewaarschuwd dat hij moest evacueren. Vele anderen werden niet op de hoogte gebracht.

Valse berichten over aanstaande bomaanslagen

En dan zijn er nog de valse telefoontjes om paniek te zaaien. Nalja Shawa werkt voor Oxfam Groot-Brittannië in Gaza en woont in het westen van Gaza-stad met haar familie en vele anderen die ze nu huisvest. “Een buurman kreeg gisteravond een telefoontje dat het de beurt was aan onze buurt om platgebombardeerd te worden. We moesten vertrekken. Er ontstond grote paniek. Uren later bleek dat er niets gebeurd was, dat het om oplichting ging.”

Toch is ze bang dat het zal gebeuren. Ze zucht diep. “Het is allemaal zo triest. Ik heb zoveel plekken gezien waar familieleden, vrienden en collega’s woonden die nu verdwenen zijn. Het zijn allemaal mensen die niets met deze politieke situatie te maken hebben.” Ze doelt op de strijd van Hamas tegen Israël, die nu ernstige gevolgen heeft voor de gewone burgers van Gaza.

De situatie in haar huis wordt steeds nijpender. Er is weinig meer te eten, maar drinkwater is haar grootste zorg. Donderdag kon ze bij een huis-aan-huiswaterverkoper wat water kopen, maar de voorraad raakt snel op. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) waarschuwt ook voor groeiende tekorten aan brandstof, elektriciteit en water doordat Israël de toevoer blokkeert. De regionale directeur van het ICRC, Fabrizio Carboni, spreekt van een penibele situatie. Ziekenhuizen dreigen zonder stroom te komen te zitten en kunnen gewonde mensen niet meer behandelen. “Ziekenhuizen worden dan automatisch mortuaria”, zegt Carboni cynisch.

Veilige plek om te wonen

Skaik heeft voorlopig nog een andere zorg. Hij ging met zijn ouders naar het huis van zijn zus om een ​​dak boven zijn hoofd te hebben. Hij beseft dat dit met de huidige bommenregens slechts van korte duur kan zijn. “Het vinden van een veilige plek om te wonen is een groot probleem. Er zijn enkele honderdduizenden Palestijnen in Gaza die nu op zoek zijn naar een huis”, zegt hij berustend. “Ik weet nu niet wat ik moet doen. Ik heb geen plan.”

Shawa is bang dat ze in hetzelfde schuitje terechtkomt. Ze vreest voor haar huis. ‘Gaza is klein’, zegt ze. Ze kan nergens heen.

Lees ook:

Mahmoud Hassan Hijaz begroef zijn drie kinderen in Gaza: ‘Hele wijken worden verwoest’

Grote verwarring en paniek in Gaza, waar Israël een tapijtbom neerlegt. Hele wijken zijn verdwenen. Gazanen weten niet waar ze heen moeten om veilig te zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *