Wes Anderson en Roald Dahl zijn een perfecte match in deze vier korte films

[ad_1]

Het blijkt een gouden combinatie: de poppenhuiswerelden van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson en de droogkomische verhalen van schrijver Roald Dahl. In vier nieuwe korte films wordt de tekst uit Dahls boeken vrijwel geheel door de acteurs voorgedragen. En dat levert bijzondere films op.

Jasper Knegt

Kwam op vier opeenvolgende dagen Het prachtige verhaal van Henry Sugar (41 minuten), De Zwaan (17 min.), De rattenvanger (17 min.) en Vergif (17 min.) uit. Allemaal te kort voor de bioscoop, maar wel vermakelijk voor de thuisblijvers. En bovenal, zoals bij vrijwel alle Wes Anderson-films, een lust voor het oog.

In de langste van de korte films, Het prachtige verhaal van Henry Sugarzien we Roald Dahl, gespeeld door Ralph Fiennes, in zijn schrijvershut een verhaal vertellen over de zoon van een rijke man zonder enig doel in het leven. De zoon van de rijke man, gespeeld door Benedict Cumberbatch, komt in een bibliotheek een dagboek tegen van een dokter (Dev Patel) dat vertelt over het wonderbaarlijke leven van een man (Ben Kingsley) die met behulp van zijn geest alles kan zien. meditatie. ogen dicht. De zoon van de rijke man besluit zich ook volledig te wijden aan meditatie om alle kaartspellen in casino’s te winnen.

Verhalend tempo

Het verteltempo in de vier korte films ligt hoger dan ooit, een knappe prestatie van de acteurs. De personages geven vakkundig het vertelstokje aan elkaar door en spreken om de beurt de dialogen van Dahl rechtstreeks in de camera. Wes Anderson heeft slechts kleine ingrepen gedaan in de verhalen van de schrijver, verder worden de verhalen van Dahl vrijwel geheel door de vertellers in de films gepresenteerd.

De andere drie kortere films zijn qua verhalende en pastelkleurige settings hetzelfde, maar de verhalen zijn donkerder van toon Het prachtige verhaal van Henry Sugar. In Vergif Benedict Cumberbatch heeft in het koloniale India een slang op zijn buik en er worden prachtige decors gebruikt om zijn penibele situatie uit te drukken. De acteurs praten zelfs tegen een camera in het plafond. De film bereikt uiteindelijk zijn climax in een wonderbaarlijk einde. Was er een slang, of keken we naar een fantast?

De rattenvanger speelt zich af in een Engels dorp, waar een groezelig uitziende man (Ralph Fiennes) een einde moet maken aan een rattenplaag. Dit alles verteld vanuit het standpunt van een lokale journalist. Toch gaat de korte film vooral over de rattenvanger, een onsmakelijke figuur met lang vettig haar. De korte film houdt een spiegel voor voor de waardeoordelen die je als kijker snel vormt, vooral over sociaal-economische klassen. Anderson is nog nooit zo dichtbij het regisseren van een horrorfilm gekomen.

In het ook donker De Zwaan acteur Rupert Friend kruipt in de huid van de gepeste Peter Watson. In zijn jeugd wordt hij gepest door zijn klasgenoot Ernie. De pestkop Ernie heeft een pistool cadeau en besluit, nadat hij een zwaan heeft neergeschoten, op een dag het op Peter Watson te richten.

Eerdere verfilmingen

De regisseur maakte eerder een verfilming van Roald Dahl: stop-motionanimatie Fantastische meneer Fox. Een film over de strijd tussen een vossenfamilie en drie boeren. Terwijl hij aan deze film werkte, maakte de regisseur kennis met de familie Dahl, die destijds nog de rechten op het werk van de overleden auteur beheerste.

Anderson zei in een interview met IndieWire dat hij Het prachtige verhaal van Henry Sugar, dat oorspronkelijk in 1977 werd uitgebracht, wilde altijd al verfilmd worden. “De familie legde het voor mij opzij omdat ik bevriend met hen was.” In 2021 kocht Netflix de Roald Dahl Story Company voor 650 miljoen, waardoor Anderson de film voor het streamingplatform kon maken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *