Leeuwarden experimenteert met digitale meldplicht voor overlastgevende voetbalsupportersDe gemeente Leeuwarden gaat experimenteren met een digitale meldplicht voor overlastgevende voetbalsupporters. Door hun vingerafdruk te laten uitlezen in een klein, draagbaar doosje moeten mensen met een gebiedsverbod bewijzen dat zij zich daaraan houden.

In november krijgen tien vrijwilligers in de gemeente Leeuwarden een fictief gebiedsverbod. Deze groep draagt ​​het apparaat, de Mini-ID, twee maanden bij zich. Op bepaalde momenten moeten ze hun vingerafdruk laten lezen. Na identificatie geeft het systeem aan waar de melder zich op dat moment bevindt.

In het tweede deel van de test gaan mensen die daadwerkelijk een gebiedsverbod hebben, gebruik maken van de Mini-ID. Voor hoeveel mensen na het experiment gebruik zal worden gemaakt van deze digitale meldplicht is nog niet bekend.

Utrecht en Rotterdam

De burgemeester heeft de mogelijkheid om bij een gebiedsverbod een fysieke of digitale meldplicht op te leggen. Beide worden nog niet veel gebruikt. Een fysieke meldplicht, waarbij mensen zich op een bepaald tijdstip op het politiebureau moeten melden, wordt als te ingrijpend gezien. Ook voor de politie levert dit veel extra werk op.

De digitale meldplicht wordt nog niet veel opgelegd omdat de technologie hiervoor nog in ontwikkeling is. De gemeenten Utrecht, Rotterdam en dus Leeuwarden gaan nu kijken of de Mini-ID technologie werkt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *