Europa heeft door vergrijzing migranten hard nodig


Het is iets anders. Na jarenlange discussie in Brussel over het tegenhouden van migranten, gaat de Europese Commissie de komende maand nadenken over een impuls. In november, zo beloofde ze deze week, komt de Commissie met een voorstel dat het voor bedrijven makkelijker maakt om mensen van buiten de EU aan te nemen.

De hele Europese Unie kampt met een steeds ouder wordende bevolking. Dit betekent bijvoorbeeld dat het aantal mensen dat afhankelijk is van hulp zal verdubbelen. Als de berekeningen kloppen, zal in het jaar 2100 60 procent van de Europeanen afhankelijk zijn van hulp. Het is al onvoldoende beschikbaar.

Mensen van buiten de EU vinden sneller werk

De komende jaren zullen ruim 54 miljoen mensen in Europa met pensioen gaan. Dit betekent ook dat er ernstige problemen ontstaan ​​in de Europese productiviteit.

Een ‘talentmobiliteitsplan’ moet ervoor zorgen dat mensen van buiten de EU met de juiste kwalificaties snel werk kunnen vinden. Er zijn al initiatieven vanuit Brussel om migranten aan te trekken: er zijn al mogelijkheden via zogenaamde ‘blauwe kaarten’, talentpartnerschappen, een integratiefonds en een richtlijn, maar het bedrijfsleven blijft nog steeds hameren op mogelijkheden om werknemers aan te trekken.

Nu wil de Europese Commissie een website openen waar Europese bedrijven advertenties kunnen plaatsen zodat mensen uit niet-Europese landen zich kunnen aanmelden. Dat is misschien niet precies de hulp waar het bedrijfsleven naar op zoek is, maar het plan om de kwalificaties van buitenlandse werknemers beter te waarderen wel.

Vrouwen aan het werk krijgen

Minstens 40 procent van de mensen uit niet-EU-landen die momenteel in een lidstaat werken, is feitelijk overgekwalificeerd. Dit overkomt Europeanen ook, maar veel minder vaak: 20 procent van hen kan een baan krijgen waarvoor meer vaardigheden nodig zijn.

De Commissie benadrukt nogmaals dat het ook belangrijk is dat vrouwen aan het werk blijven. Europese landen hebben afgesproken dat in 2030 minimaal 78 procent van de beroepsbevolking aan het werk is. Minstens 7,7 miljoen vrouwen hebben geen betaalde baan omdat zij onbetaalde functies uitoefenen, vergeleken met 450.000 mannen.

Lees ook:

Adviesraad: laat migranten van buiten de EU werken in de langdurige zorg en los zo de tekorten op

Nieuw advies stelt dat personeelstekorten in de langdurige zorg kunnen worden aangepakt door slimme inzet van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *