Jutta Leerdam, Irene Schouten en Kjeld Nuis pakken overtuigend goud bij wereldbeker in Stavanger | Sport

[ad_1]

Jutta Leerdam en Kjeld Nuis pakten goud op de 1000 meter in Stavanger, waar dit weekend de derde WK-wedstrijden worden gehouden na die van Obihiro en Beijing.

Jutta Leerdam heeft bij de Wereldbekerwedstrijd in Stavanger opnieuw de overwinning behaald op de 1000 meter. De regerend wereldkampioene was met 1.15,26 de snelste en herstelde zich van de wedstrijd van twee weken geleden waar ze derde werd. Achter de 24-jarige Zuid-Hollandse werd Miho Takagi uit Japan tweede en Antoinette Rijpma-De Jong derde.

De schaatser wist na achttien starts voor het eerst niet te winnen in Peking. Ze werd verslagen door Takagi, die haar ook op hetzelfde circuit voorbijstreefde op de Olympische Spelen van 2022. Ook de Amerikaanse Kimi Goetz was in Peking sneller dan de regerend wereldkampioen.

Leerdam moest het in de laatste etappe opnemen tegen Mei Han uit China. Ze passeerde de Chinezen al op de kruising van de eerste ronde en had met 27,15 veruit de snelste eerste ronde. Leerdam behield haar voorsprong op het schema van Takagi en was opnieuw de beste met 1.15,26.

Jutta Leerdam: ‘Verliezen voelde niet goed’
“Ik ben blij dat ik weer nummer 1 ben”, zei Leerdam bij de NOS. “Ik wil gewoon winnen en als ik dat doe, is dat geweldig. Voor het eerst na zo’n lange tijd verliezen voelde niet goed. Ik ben blij om terug te zijn waar ik ben.”

Leerdam vertelde dat ze in aanloop naar de wedstrijd in Noorwegen last had van haar enkels. “Vandaag voelde het voor het eerst goed. Daarnaast was ik er ook op gebrand dat alles goed moest gaan. Dit was gewoon een goede rit. Ik wil ook niet onderdoen ten opzichte van mijn eigen niveau en gewoon winnen.”

Na twee overwinningen en een derde plaats op het WK zal Leerdam volgende week niet aanwezig zijn op het vierde WK in Polen. “Het liefst zou ik zoveel mogelijk rijden, maar Jac wil dat we trainen”, lichtte ze de beslissing van trainer Jac Orie van Jumbo-Visma toe. “Als je de hele tijd concurreert, word je aan het einde van het seizoen niet beter. Ik begrijp die keuze.”

Antoinette Rijpma-De Jong behaalde in de voorgaande etappe dankzij een goede slotronde een tijd van 1.15,74. Ze versloeg de Amerikaanse Brittany Bowe en eindigde als derde.

Takagi had Goetz verslagen in de achtste. Leerdam kwam vervolgens echter onder de Japanse tijd van 1.15,52 terecht. Goetz kwam tot 1.15,88. Ze was langzamer dan Rijpma-De Jong en miste met de vierde plaats het podium.

In de B-groep eerder op de dag zette Femke Kok de beste tijd neer. De wereldkampioen op de 500 meter was met 1.16,83 de snelste. Kok had zich twee weken eerder wegens ziekte teruggetrokken van de 1000 meter in Peking. In Japan eindigde ze als vierde in de A-groep. Marrit Fledderus eindigde als vierde met 1.17,47. Helga Drost zette met 1.18,07 de vijfde tijd neer.

Irene Schouten verdubbelt peloton en wint massastart

Irene Schouten heeft de derde WK-massastartrace in Stavanger gewonnen. De Olympisch kampioen in deze discipline won in een aparte wedstrijd, ruim voor de Canadese Valérie Maltais en de Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello.

Na een vroege aanval van de Amerikaan Kilburg-Manganello reageerde Schouten. Ze kreeg Maltais. Het trio zette goed door en nam een ​​ruime voorsprong. Schouten begon vroeg aan de sprint en in de laatste ronde verdubbelde ze het hele peloton. Marijke Groenewoud eindigde als vijfde.

Schouten herstelde zich daarmee van een teleurstellend WK-weekend in Peking twee weken geleden. Daar eindigde ze als vijfde in de massastart en een teleurstellende achtste op de 3000 meter.

Irene Schouten.
Irene Schouten. © Pro Shots / Erik Pasman

Kjeld Nuis sneller dan de Japanner

Kjeld Nuis won tijdens het derde WK-weekend in Stavanger ook de 1000 meter. De Olympisch kampioen van 2018 op de kilometer was met 1.08,76 de snelste. Tatsuya Shinhama uit Japan werd tweede en zijn landgenoot Kazuya Yamada derde.

Na de opening moest Nuis zijn Japanse tegenstander Shinhama achtervolgen, die snel vertrok. Hij bleef na de laatste buitenbocht nipt voor op de Japanners. Shinhama behaalde een tijd van 1.08,88, waarmee hij sneller was dan Yamada (1.09,10).

Tim Prins behaalde in de etappe tegen de Duitser Moritz Klein een tijd van 1.09,49. Na een goede eerste ronde moest hij in de laatste ronde te veel toegeven om de snelste tijd tot nu toe in gevaar te brengen. Hij eindigde uiteindelijk als negende.

Jenning de Boo was in de volgende etappe iets sneller. Na een uitstekende start en eerste ronde zette de 19-jarige schaatsster een tijd neer van 1.09,24, goed voor de vijfde tijd. Dit verbeterde hem van de zesde plaats in Peking.

Tijmen Snel moest het in zijn rit alleen doen, want zijn Amerikaanse tegenstander Zach Stoppelmoor viel meteen. De 25-jarige schaatsster zette een tijd neer van 1.09,82 en eindigde als dertiende.

Janno Botman zette eerder op de middag de derde tijd neer in de B-groep. De 23-jarige sprinter zette een tijd neer van 1.09,91. De beste was regerend wereldkampioen Jordan Stolz. Hij won in 1.08,47, wat tevens sneller was dan Nuis’ beste tijd in de A-groep. Stolz had de WK-wedstrijd in Peking overgeslagen en moest daardoor in de B-groep starten.
[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *