Blauwtong voorlopig niet te stoppen: honderden besmettingshaarden erbij, oversterfte naar 10.000 | Binnenland

[ad_1]

De blauwtongepidemie die schapen en andere herkauwers treft, lijkt voorlopig niet te stoppen. Het aantal boerderijen waar dieren symptomen van blauwtong vertonen en/of positief getest zijn, is deze week gestegen naar ruim 1.800, blijkt uit nieuwe cijfers van de NVWA. De oversterfte door het virus bedraagt ​​nu tienduizend dieren.

De grootste branduitbraken vinden nog steeds plaats in Noord- en Zuid-Holland en in Utrecht, maar inmiddels zijn in alle provincies behalve Limburg zieke dieren te vinden. Het blauwtongvirus, dat verspreid door kleine muggenveroorzaakt blaren op de tong, waardoor schapen, maar ook andere herkauwers zoals koeien, hun eetlust verliezen.

Het uiteindelijke resultaat is dat dieren sterven. Dierenarts Reinard Everts, directeur van fokkerijvereniging NSFO, schat dat de oversterfte inmiddels is opgelopen tot tienduizend dieren. Het aantal schapen dat per week stierf was vorige week lager dan de week ervoor, maar het waren er volgens de dierenarts nog steeds 429 per dag.Dit voorjaar telde Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer 836.000 schapen en iets meer dan achtduizend boerderijen met schapen. De klap treft de sector hard; wordt nu in Utrecht gebruikt een schadeclaim voorbereiden. Het blauwtongvirus kan dat wel maken koeien ook erg ziek. Een Zuid-Afrikaans vaccin tegen de ziekte werd eerder deze week door Nederland ongeschikt bevonden.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *