Zeekadetkorps Delfzijl ‘vaart’ heel veel huiskamers in Noord-Duitsland binnen



Het Delfzijlse Zeekadettenkorps bereidt al jaren jongeren voor op een carrière in het zoute water. Hoe dat werkt, zullen veel Noord-Duitsers snel merken.

De Naarden is een voormalig mijnenveger die zijn vaste stek heeft in de haven van Farmsum en deze zaterdag volop in de zon staat te stralen. Er is veel activiteit aan boord. Het schip is het hoofdkwartier van het Zeekadettenkorps Delfzijl. En dat is hier elke zaterdag aanwezig.

Nederlandse Dollardgebied

Vandaag is niet zomaar een dag. Er komen mensen van de NDR, het televisie- en radiostation van Noord-Duitsland, op bezoek. Zij maken een speciale aflevering van het tv-programma Nordseereport dat geheel in het teken staat van het Nederlandse Dollardgebied. “Wij spelen daarin ook een rol, ze hebben ons gevraagd en wij doen graag mee”, zegt Monica Spelde.

Zij is de commandant van het korps en heeft de leiding over de 9 jongeren die hier vandaag zijn. Jongens en meiden uit de regio die elke zaterdag alles leren over het leven en werken op zee, van het schrobben van het dek tot het bedienen van het roer, van koken in de kombuis tot werken in de machinekamer. En wie heeft ook afspraken gemaakt met de Naarden zeil. Zo wordt hen als het ware de weg naar de zee gewezen.

Vrijwilligers en fondsen

“Naast ons zijn er in Nederland nog 18 zeekadettenkorpsen”, vervolgt de commandant. “Wij zijn een vereniging waar jongeren lid van kunnen worden, zij betalen contributie.” De vereniging is vooral afhankelijk van vrijwilligers en geld uit fondsen.

Bas Leunis is een van de cadetten. Hij is 18 jaar, woont in Woldendorp en is al ongeveer 8 jaar lid. “Tijdens een Pinksterfeest leerde ik het schip kennen en toen was ik verkocht. Sindsdien ben ik hier elke zaterdag.”

Elke zaterdag verschillende opdrachten

Hij kent de Naarden die ooit toebehoorde aan de marine en gebouwd is in 1954, en pronkt graag met het ruim 60 meter lange schip. Het dek, de sloep erop, de vertrekken waar ooit de commandant, officieren en bemanningsleden sliepen (“het schip bood plaats aan ongeveer 60 bemanningsleden”) en de kombuis. “Vandaag ben ik degene die kookt”, zegt Bas. “Elke zaterdag krijgen we andere opdrachten.”

Al deze opdrachten staan ​​in een takenboekje dat iedere cadet heeft. Als iemand vindt dat al deze taken goed onder de knie zijn, kan er een soort eindexamen worden afgenomen, een test die kan resulteren in een certificaat. Dat helpt om een ​​baan op zee te krijgen. Zo’n baan wil Bas zeker. “Daarom ga ik nu naar de Maritieme School. Werken op een tanker, dat lijkt mij het leukste.”

Anna Koerber en Matthias Schuch zijn inmiddels gearriveerd. Zij maken het speciale programma voor de NDR en waren hier vorige week ook. “We hebben met diverse ondernemers en anderen in het Nederlandse Dollardgebied gesproken en opnames gemaakt. We willen de Noord-Duitsers een beeld geven van deze regio”, vertelt Anna.

De vlag wordt gehesen

Even later registreert ze hoe de cadetten volgens een strikt protocol de vlag hijsen, in aanwezigheid van commandant Spelde en vrijwilligers als Harke Pijper, het hoofd van de technische dienst op het schip. Bas geeft de bevelen en leert iets nieuws. En dat het hard waait en de regen valt, deert hem en de andere cadetten niets. Al die zaterdagen hebben ze verhard.

Uitzending

De speciale uitzending van het programma Norseerapport, waarin ook het Delfzijlse Zeekadettenkorps te zien is, is op 25 november vroeg in de avond te zien op de NDR-televisie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *