Jongeren brengen Friese dorpsfeesten in de problemen en enorme brand op de Fremantle Highway. Dit gebeurde er in juli 2023

[ad_1]

Storm Poly richt enorme schade aan in Heerenveen, een brand verwoest restaurant Hjir is ‘t in Sint Nicolaasga en de politie neemt in Leeuwarden de tv-kabel van een spiernaakte vrouw in beslag. Dat en meer in ons maandoverzicht van juli 2023.

3 juli: De toestroom van jonge feestgangers uit de wijde omgeving afgelopen zomer dorpsfeesten in de problemen. In Hommerts werd de partytent voortijdig ontruimd. In Oppenhuizen moesten de poorten van het feestterrein vroegtijdig op slot. Tussen 22.00 en 23.00 uur veroverden groepen jongeren uit de omgeving in rap tempo Jutrijp-Hommerts. “Voor de yngong tsjinhâlde moesten we de kleur wol 2 of 3 opgeven. Bizar.”

4 juli: Begin juli heeft de politie in Leeuwarden een televisiekabel in beslag genomen. De politie arriveerde even na middernacht het rapport over geluidsoverlast aan de Spoorstraat. De bewoner van de woning had al meerdere keren 911 gebeld, maar zweeg toen de hulpdiensten vroegen wat ze voor de vrouw konden doen. Toen agenten aanbelden, bleef de deur gesloten. Tien minuten later meldden de buren van de vrouw geluidsoverlast omdat de televisie extreem luid zou staan.

5 juli: De KNRM en de Duitse reddingsdienst hebben begin juli twee mannen op een vermist zeiljacht gered. De mannen waren onderweg van Terschelling naar Borkum, maar hun boot kapseisde boven Schiermonnikoog. Na 17.00 uur werden de mannen gesignaleerd en keerden ongedeerd terug naar de Eemshaven. Het zeiljacht kwam in de problemen door wind en hoge golven op de Waddenzee. De boot kapseisde en de mast brak af. “Wij maken ons ernstig zorgen.”

5 juli: Rond elf uur ‘s ochtends alarmeerde iemand de 85-jarige Klaas Janko Kuipers niet bij de ramen staan. Vier uur later was de Azaleastraat in Heerenveen een andere straat. Alle lindebomen waren omgevallen. Grytsje Bergsma is geschokt. Ze kijkt vanuit haar woonkamer naar een berg aarde die even daarvoor een zestig jaar oude kluit bedekte. Het stormde echt verschrikkelijk, zegt ze, toen de brandweer plotseling aanbelde. “Mogen we uw boom omhalen?”

7 juli: Omdat hij zijn 4-jarige zoon heeft zou misbruik hebben gemaakt van brandende sigarettenpeuken, Begin juli hoorde een man uit Balk eisen voor een taakstraf, maar de rechter sprak hem vrij. De moeder zag drie felrode brandplekken op de knokkels van de peuter toen de jongen op 5 en 6 november vorig jaar thuiskwam na een weekend met zijn vader (52). Het verstandelijk gehandicapte kind wilde er eerst niet over praten, maar deed dat de volgende dag wel op school. ‘Heit peuk,’ had hij altijd gezegd.

17 juli: Vanuit restaurant Hjir is het in Sint Nicolaasga er is weinig meer over. Op 17 juli verwoestte een brand het pand grotendeels. Volgens restauranteigenaar en gastheer John Visser leek het in eerste instantie mee te vallen. “Mijn vrouw weet nog niet eens dat het weg is”, zegt hij rond het middaguur over zijn mede-eigenaar en de chef-kok van het restaurant. Dat zal bij een crematie zijn. “Ze dacht: zo erg is het niet. Vanmorgen was het ook niet zo erg. En nu is ineens alles weg.”

18 juli: Winkelketen Big Bazar kan de huur van meerdere winkels niet betalen en kwam door grote betalingsachterstanden in de problemen met verhuurders. Eén van de verhuurders stapte naar de rechter, die de ontruiming van twee panden beval. Big Bazar was eigendom van de Friese ondernemer Heerke Kooistra. Kooistra kocht de winkels in 2021 van Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker. Na maanden van onzekerheid voor het personeel ging Big Bazar in oktober dicht definitief naar beneden.

20 juli: Met zijn cowboylaarzen, diepe stem en zelfgebouwde helikopter was Irmon Grotenboer een vaste waarde in de Voorstraat uit Harlingen. “Mijn vader zei altijd dat hij wilde opgroeien tot een ‘oude blauwe Javaan’ van 90. Helaas kwam hij daar niet aan toe.” Het gebeurde in de middag van vrijdag 9 juni op de Westerzeedijk. “Mijn vader was net op de terugweg van Franky’s Motorcycles in Sneek. Er was iets met de bougies, zo’n motor had er altijd iets mee te maken.” Van de andere kant kwam een ​​automobilist…

21 juli: ‘Nederlander’ is 24 jaar oud, geboren in Sneek, deels opgegroeid in Assen en oud-student aan de RUG in Groningen. Hij zal eind juli vechten staat al meer dan een jaar in de frontlinie in Oekraïne. “Toen de Russen in februari vorig jaar Oekraïne binnenvielen, wist ik dat ik iets moest doen. En binnen een week besloot ik dat ik naar Oekraïne zou gaan. Op basis van mijn religieuze overtuigingen heb ik eerst nog een maand gevast en daarna ben ik vertrokken. Op 1 april ben ik de grens overgestoken.”

25 juli: Winkelcomplex Maxis aan de Snekertrekweg in Leeuwarden gaat naar de oppervlakte. Jysk was de laatste huurder. Jumbo en andere huurders waren al eerder vertrokken. Maxis noemde zichzelf in advertenties uit 1994 de ‘winkelsensatie van Leeuwarden’. In oktober van dat jaar opende het bedrijf de deuren van het gloednieuwe pand aan de Snekertrekweg. Maxis was een hypermarkt: een combinatie van supermarkt en warenhuis. Hoewel het gebouw nog geen dertig jaar oud is, is de sloop al begonnen.

25 juli: Op het vrachtschip Fremantle Highway boven Ameland bij een grote brand één bemanningslid kwam om het leven en 22 passagiers raakten gewond. De gewonde slachtoffers liggen in ziekenhuizen in Noord-Nederland, vooral met luchtwegklachten. “Het betrof een hele grote brand, met veel rookontwikkeling. Er was een zeer ernstige situatie aan boord. Op een gegeven moment was de situatie zo nijpend dat werd besloten van het schip te springen”, aldus de Kustwacht.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *