Juist een militaire operatie die legitiem wil zijn, valt onder het oorlogsrecht



Er brak een onweersbui uit, de wereld wachtte zondag af wat er in en rond de Gazastrook zou kunnen gebeuren. Het was onduidelijk wanneer het Israëlische offensief zou beginnen. De periode waarin burgers het noorden van Gaza konden verlaten, werd tweemaal verlengd, waarbij het zuiden de enige optie was. Ook het weer en de toenemende dreiging van Hezbollah vanuit Libanon zouden voor uitstel zorgen. Hamas roept burgers op om te blijven en dwingt hen in de rol van menselijke schilden. Het is zeker dat het offensief zal komen. En er mag van worden uitgegaan dat het voor alle partijen lang, moeilijk en gruwelijk zal zijn. Reden te meer om nog eens te kijken naar wat er staat te gebeuren vanuit het perspectief van het oorlogsrecht. Dit zou ons moeten waarschuwen voor het te snel of oppervlakkig vormen van meningen.

Mart de Kruif als militair historicus Christ Klep laat zich daarin zien Nederlands Dagblad bang voor het Gaza-offensief. Deze angst is in de eerste plaats ‘militair-technisch’. De operatie die nu aan de gang is, kan worden vergeleken met ‘Stalingrad’ in de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Vietnam. Ook toen was het een aanval op een vijand die zich in een stad had verschanst tunnel en was bereid tot de dood te vechten tot de laatste man.

Een tweede aarzeling is legaal. Het offensief heeft formeel twee doelen: het structureel elimineren van Hamas en het bevrijden van zoveel mogelijk mensen die door Hamas zijn gegijzeld. Dit gaat niet over een oorlog tussen twee landen. Het is een strategische actie van een staat tegen een terrorist.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *