Rapper Joost naar het Eurovisie Songfestival en burgemeester Van de Pol laat Terschelling in verbijstering achter. Dit gebeurde er in december 2023

[ad_1]

Dat en meer in ons maandoverzicht van december 2023.

3 december : Voedingsbedrijf Tyson Foods aan de Houtwal in Oosterwolde werd begin december in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door een zeer grote brand . De brand was zo groot en complex dat de brandweer een groot deel van de zondag bezig was. Mannen uit de omgeving werden ingezet. De brand bleek even na 02.00 uur te zijn ontstaan ​​in een productiehal, een bijgebouw op enige afstand van het hoofdgebouw van de kippenvleesverwerker.

7 december : Zijn telefoon staat sinds woensdagmiddag 6 december roodgloeiend. Bokslegende Piet Rozendaal (79) uit Leeuwarden speelt de hoofdrol in de nieuwe kerstcommercial van Albert Heijn. Opnieuw een tranentrekker dit jaar. Het gaat niet alleen om wat je eet met Kerst, maar vooral om met wie je aan tafel zit. Dat is de boodschap van de nieuwe kerstreclame van Albert Heijn. Sinds de advertentie vertoond werd, werd Piet Rozendaal overspoeld met positieve reacties. “Zie iedereen: het is echt.”

11 december : Joost Klein De uiterst succesvolle rapper die opgroeide in Stiens en Britsum en in Leeuwarden naar school ging, zal Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat bekend gemaakt. Het evenement wordt volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö gehouden. De 26-jarige Joost Klein, beter bekend als Joost, werd bekend met zijn liedjes Wachtmuziek, Ome Robert, Nordic Boy en Friesenjung. Op sociale media kon de zanger rekenen op veel steun voor zijn deelname: radiozender NPO 3FM startte zelfs een petitie om hem te laten meedoen.

12 december : FrieslandCampina schrapt de komende twee jaar 1800 banen om de kosten te verlagen waarvan ruim de helft in Nederland. Bij vrijwel alle onderdelen van het zuivelconcern zullen banen verloren gaan, zo maakte het bedrijf bekend. De verwachting is dat FrieslandCampina in 2024 ongeveer 1.200 banen zal schrappen. Karnebeek-topman Jan Derck spreekt van “een zware dag” voor het bedrijf. Ruim de helft hiervan wordt in Nederland geannuleerd. Het gaat vooral om banen in ondersteunende diensten als planning en logistiek, maar ook in het onderzoekslab van Wageningen Universiteit. Er gaan in ieder geval geen banen verloren in de productie, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest.

15 december : Burgemeester Caroline van de Pol (61) verliet donderdagavond met verbazing de gemeenteraad van Terschelling. Midden in een debat over de bestuurlijke verhoudingen op het eiland maakte ze bekend dat ze burgemeester van Castricum kon worden en vertrok. Het was een avond vol bizarre wendingen en ontboezemingen, zoals zelden eerder gezien in de setting van een raadsvergadering. Kort na haar vertrek uit het debat sprak René Bultena, groepsleider van Lokaal Belang, van “een belediging aan het adres van de raad”. Het verbeteringsproces heeft de gemeenschap een ton gekost, zei hij.

17 december : Samen vastklampen, nog levende pantoffels al weken op rij aanspoelen op de stranden van de Waddeneilanden. “Heel bijzonder, maar niet zorgelijk”, zegt professor David Thieltges, die gefascineerd is door deze “prachtige, bizarre zeeslak”. ‘Slippers. Honderdduizenden wassen zich al weken af ​​op het strand”, twittert Richard Kiewiet, gepensioneerd natuurbeheerder die vrijwel dagelijks op het strand van Ameland te vinden is. ‘Nog nooit eerder gezien’. ‘Een pantoffelorgie!’, eilandbewoner Inge Klinkert reageert op X. ‘Het strand ligt er vol mee. Pantoffels planten zich voort in kettingen. Een mannelijke pantoffel hecht zich aan een vrouwelijke pantoffel, bevrucht haar en verandert dan zelf in een vrouwtje.

19 december : Lidl bouwt een grote supermarkt aan de noordoostkant van Leeuwarden . De supermarkt op het Cambuurplein moet sluiten. Er mag hier nooit meer een superwinkel komen. Het gaat om het gebied in de Elzenstraat waar voorheen bouwbedrijf Formido en garagebedrijf Wijma gevestigd waren. Beide gebouwen worden gesloopt, net als de ambulancepost die hier nu nog gevestigd is. Dat blijkt uit het nieuwe bestemmingsplan voor de Elzenstraat, dat nu ter inzage ligt. Lidl had dit gebied tussen de wijk Heechterp en de Groningerstraatweg al langer in de gaten. Nieuwbouw was echter alleen mogelijk in samenhang met de plannen voor het Cambuurplein en het Willem-Alexanderplein (Nijlân).

20 december : Met de oprichting van een nieuwe huisartsenpraktijk in Heerenveen Er komt een einde aan het huisartsentekort hier. Bijna 480 gezinnen stonden op de wachtlijst. De Friesland Zorgverzekeraar, coördinator van de wachtlijst, meldde woensdag in een persbericht dat de nieuwe praktijk waarschijnlijk eind januari open gaat. Waar deze zich zal bevinden is nog niet bekend gemaakt. In meerdere gebieden in Fryslân is er een huisartsentekort, maar Heerenveen heeft met bijna 480 huishoudens (ruim 800 personen) de grootste wachtlijst. Fryslân, de huisartsen uit de regio en Dokterszorg Fryslân waren al langere tijd in gesprek over een oplossing voor dit probleem.

21 december : Hoog water en harde wind belemmerde de veerdiensten naar de Waddeneilanden. Verschillende afvaarten worden geannuleerd en de rederijen slaan zout- en zandzakken in om het water ‘s nachts uit de terminal te houden. “Ik heb drie extra pallets met zoutzakken laten bezorgen, waarmee we de schuifdeuren voor de terminal barricaderen”, vertelt walbaas Yntze Wiebenga van Rederij Doeksen, die nog vier pallets klaar had staan. Sinds woensdagavond verplaatst de rederij alle verloren materialen zoals bagagekarren en tankslangen naar hoger gelegen gebieden rond de ferryterminal in Harlingen. “Dit heb ik al twaalf jaar niet meer meegemaakt. Spannend, maar dit is de natuur.”

25 december : Een persoon is op Kerstdag kwam vast te zitten in een bedrijfspand aan de Snekertrekweg in Leeuwarden. Verschillende hulpdiensten kwamen te hulp en de persoon is mogelijk gewond geraakt. De hulpdiensten kregen een melding van een ongeval waarbij mogelijk iemand gewond is geraakt. Om de persoon te bevrijden moest de brandweer uiteindelijk twee deuren forceren. Hij ging naar binnen met groot gereedschap, waaronder een kettingzaag, om de verschillende kantoren te doorzoeken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *