De krant blijft ook in 2024 draaien

[ad_1]

De laatste brief van het jaar aan jou als lezer. Op allerlei manieren hebben we de afgelopen weken teruggekeken op het turbulente 2023, een jaar dat we ons nog lang zullen herinneren. Met de oorlogen in Oekraïne, Soedan, Nagorno-Karabach en Israël/Hamas is de oude door de VS gedomineerde wereldorde, die al wankel was door de grotere dominantie van landen als China, Rusland en India, verder uitgehold.

Er bestaat uiteraard een verband tussen het een en het ander. Oorlogen ontstaan ​​wanneer pacten en allianties losser worden. Rusland valt de Amerikaanse wereldorde aan, schreef onze columnist Rob de Wijk aan het begin van de invasie in februari vorig jaar, en China en India kijken met gevouwen armen toe. Azerbeidzjan negeert Rusland en valt de Armeense enclave Nagorno-Karabach binnen. Zelfs Israël interesseert zich blijkbaar niets van de druk die vanuit Washington wordt uitgeoefend om de oorlog tegen Hamas binnen ‘redelijke grenzen’ te houden.

In Nederland en andere delen van Europa heeft het rechts-populisme definitief voet aan de grond gekregen. Ook hierover hebben wij u in een groot aantal artikelen uitleg gegeven. Terugkijkend op het nieuwsjaar was de fotobijlage van vrijdag een bijzondere aanvulling. Mijn favoriet is de foto van Eddy van Wessel waarop Oekraïense soldaten bovenop een pantserwagen van het front terugkeren. Moe, vies, rokend en blij dat ik weer een dag heb overleefd. “Het doet me denken aan een schietstuk uit de zeventiende eeuw”, reageerde een collega.

En dan de foto van de aandeelhoudersvergadering van ING. Binnen het raam zit een ouder echtpaar met een kop koffie. Buiten demonstreerden demonstranten met spandoeken die de bank aanspoorden duurzamer te bankieren. De oude en nieuwe wereld samengevat in één foto.

Het afgelopen jaar hebben columnisten het nieuws met de nodige commentaren en meningen becommentarieerd, soms tot uw plezier maar ook tot uw ongenoegen. Favorieten zijn Ephimenco en Stevo Akkerman, onze columnisten op pagina twee, al worden ze niet altijd door iedereen gewaardeerd.

Hier gaat iets veranderen. Beiden hebben mij gevraagd om één column minder per week te schrijven. Leeftijd, gezondheid en de druk om drie columns per week te moeten schrijven spelen hierbij ieder een rol. Ik vat het even samen in mijn eigen woorden. Dit maakt de weg vrij om een ​​derde columnist op deze pagina te introduceren. Kelli van der Waals heeft deze taak graag op zich genomen. Ze heeft al jaren een column achterin De Verdieping, waarin ze twee keer per week schrijft over de wereld van sociale media. Zij wordt op haar beurt vervangen door een ander jong talent, Jessica Kuitenbrouwer. Zij stellen zich voor in de krant van 2 januari en hun eerste columns verschijnen op donderdag 4 januari.

Het komende jaar zullen er ongetwijfeld nog meer veranderingen in de krant en op de site plaatsvinden. Plannen zijn in voorbereiding, een krant moet zich voortdurend blijven ontwikkelen om fris en relevant te blijven. Ik heb dat eerder vergeleken met een wiel dat nooit stopt met draaien. Wij blijven innoveren om voor u interessant te blijven.

Ik wens je een gezond en gelukkig 2024.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *