Na 12 jaar onderhandelen treden Bulgarije en Roemenië komend jaar toe tot Schengen

[ad_1]

Bulgarije en Roemenië zullen volgend jaar toetreden tot de Schengenzone. De lidstaten van de Europese Unie hebben dat werd zaterdagavond unaniem besloten. Vanaf 31 maart 2024 is het mogelijk om zonder controle de grenzen tussen de huidige Schengenlanden en Bulgarije en Roemenië over te steken.

Sinds hun toetreding tot de Europese Unie in 2007 hebben Bulgarije en Roemenië steeds meer stappen gezet om deel uit te maken van de Schengenzone, maar Nederland was daar lange tijd terughoudend in. Hun aanvraag lag ruim tien jaar op tafel, mede vanwege Nederlandse en Oostenrijkse zorgen over het niveau van de rechtsstaat en de aanpak van criminaliteit en corruptie in beide landen.

Half december was Den Haag aan de beurt: met de komst van de nieuwe Bulgaarse regering in juli is de rechtsstaat verbeterd, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers. Nederland wil sinds eind vorig jaar akkoord gaan met de toetreding van Roemenië. Ook Oostenrijk maakte in december bekend de blokkade te willen versoepelen.

De Schengenzone, waarbinnen je vrij kunt reizen zonder grenscontroles, bestaat straks uit 29 landen. Er zijn twee EU-lidstaten die niet tot Schengen behoren: Cyprus en Ierland.

Lees ook
Brussel voert de druk op met betrekking tot de Schengen-toelating voor Roemenië en Bulgarije

<strong>Roemeense politieagenten</strong> tijdens een demonstratie in Boekarest.  ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”https://images.nrc.nl/r3SS6euF3PJM6zd9o4xo6dkE2vM=/160×96/smart/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/ data93311867-1c9c64.jpg”/></p>
<p><dmt-util-bar article=


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *