List of 38 prominent deaths that affected the Netherlands in 2023


6 januari: Gianluca Vialli (58), Italiaans voetballer, voormalig spits van onder meer Juventus en Chelsea. Won de Italiaanse titel in 1991 en 1995 en won met Juventus in 1996 ook de Champions League in de finale tegen Ajax.

8 januari: Sietse Bosgra (87), anti-apartheidsactivist, een van de oprichters van het Angola Comité, dat later werd omgedoopt tot Komitee Zuid-Afrika, dat veel geld inzamelde voor het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), het al lang verboden anti-apartheidsbeweging van Nelson Mandela.

14 januari: Lieuwe Westra (40), wielrenner, kreeg de bijnaam ‘Het Beest’ omdat hij zo hard kon fietsen en door kon rijden. Stopte in 2017 met fietsen en onthulde in een boek dat hij cortisone had gebruikt om sneller te fietsen.

29 januari: Heddy Lester (72), zanger, nam voor Nederland deel aan het Eurovisie Songfestival in 1977 met het nummer “De Mallemolen” en eindigde als twaalfde. In 2020 speelde Lester in de film Groetjes van Gerrimet Frank Lammers.

2 maart: Jos Heymans (72), parlementair verslaggever, werkte ruim twintig jaar op de redactie van RTL Nieuws in Den Haag. Ging in 2016 met pensioen, maar bleef politieke columns schrijven voor de website van RTL Nieuws.

7 maart: Harry de Winter (73), programmamaker en presentator, brak door met een programma genaamd Wintertijd. Verantwoordelijk voor populaire spellen zoals Taalgebruik En Boggle en series als Oud geld En Pleiten.

16 maart: Beatrijs Ritsema (69), columniste en etiquette-expert, gaat in haar column in dagblad Trouw twintig jaar lang op humoristische wijze in op vragen van lezers over sociale interactie.

17 maart: Adri Duivesteijn (72), politicus voor de PvdA. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor de bouw van het Haagse stadhuis. Was Kamerlid in de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek deed naar bouwfraude.

27 maart: Wim de Bie (83), cabaretier en schrijver, vormde met Kees van Kooten het duo Van Kooten en De Bie, dat satirisch theater maakte en bij de VPRO op tv te zien was als onder meer de Simplistische Verbond en Keek op de week.

27 maart: Thijs Slegers (46), persvoorlichter van PSV Eindhoven, roept mensen op om bloed- en stamceldonor te worden voordat hij aan leukemie sterft. Bloedbank Sanquin en Stichting Matchis hebben hierdoor duizenden nieuwe donoren ontvangen.

9 april: Huub Oosterhuis (89), theoloog en dichter, predikant in de Amsterdamse Studenten Ecclesia in de jaren zestig die een alternatief wilde bieden voor de Latijnse mis. Had warme banden met het koningshuis, vader van zangeres Trijntje en componist Tjeerd.

25 april: Paul van Vliet (87), cabaretier, richtte in 1964 Cabaret PePijn op en leidde Theater PePijn, waar onder meer cabaretiers als Youp van ‘t Hek, Herman Finkers en Theo Maassen in hun beginjaren optraden.

10 mei: Leen Pfrommer (87), schaatscoach, had bekende schaatsers als Ard Schenk, Kees Verkerk, Jan Bols, Hans van Helden, Piet Kleine en ook Marianne Timmer onder zijn hoede.

10 juni: Lien Vos-van Gortel (91), de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht (1981 tot 1992), was een van de grondleggers van de wijk Leidsche Rijn. Eerder was zij het eerste vrouwelijke raadslid in Den Haag. Van 1992 tot 2001 was hij lid van de Raad van State.

18 juni: Jellie Brouwer (59), presentatrice, was een van de vaste presentatoren van het NTR-programma Plastic al ruim 20 jaar op NPO Radio 1. Voorheen werkte zij jarenlang als redacteur en verslaggever voor diverse radio- en televisieprogramma’s.

23 juni: Willem Nijholt (88), acteur, zanger en danser, speelt sinds de jaren zestig in tientallen musicals, films en theaterstukken. Hij was op televisie te zien in bijvoorbeeld de kinderserie Oebel En Kunt u mij de weg naar Hamel vertellen, meneer? Hij verscheen ook in De stille kracht En Willem van Oranje.

29 juni: Jan Stekelenburg (81), presentator Studio Sport, gaf in 1996 commentaar op de wedstrijd waarin de Nederlandse volleybalmannen Olympisch kampioen werden, werkte van 1968 tot en met 2022 op verschillende functies bij de NOS.

30 juni: Ruud Bos (87), componist, schreef muziek voor muzikanten als Toon Hermans, Wim Sonneveld en Willeke Alberti, ook voor kinderseries als De Fabeltjeskrant, Bassie & Adriaan, Dagboek van een herdershond En Kinderen voor kinderen. Ook is zijn muziek te horen in een aantal attracties in de Efteling.

2 juli: Theo Pahlplatz (76), voetballer, speelde en verloor in 1975 met FC Twente de UEFA Cup-finale tegen Borussia Mönchengladbach. Speelde dertien keer voor het Nederlands elftal.

10 juli: Marga Minco (103), schrijfster, ontvangt in 2019 de PC Hooftprijs voor al haar werk. Haar bekendste boek is Het bittere kruid (1957) waarin ze beschrijft hoe ze tijdens de Tweede Wereldoorlog aan deportatie ontsnapte.

19 augustus: Tineke Beishuizen (84), schrijfster, een van de iconen van het weekblad Libelwaar ze sinds 1973 aan verbonden is. Schreef ook thrillers, scenario’s en songteksten, onder meer voor Rob de Nijs en Marco Bakker.

30 augustus: Jan Jongbloed (82), voetballer, voormalig doelman van het Nederlands elftal. Werkte als keeper voor DWS, FC Amsterdam, Roda JC en Go Ahead Eagles. Later werkte hij als assistent-coach en interim-coach voor Vitesse.

31 augustus: Clairy Polak (67), journalist en presentator, werkte voor radioprogramma’s als De Klassiekers En Met het oog op morgen en de televisierubrieken NOVA en Buitenhof. Ontvangen prijzen als de Sonja Barend Award in 2010 en de Ere-Zilveren Reismicrofoon in 2014.

15 september: Fernando Botero (91), Colombiaanse kunstenaar, had als schilder en beeldhouwer een zeer karakteristieke stijl, met ronde, overdreven figuren. In 2016 was er een grote tentoonstelling van Botero’s werk in de Rotterdamse Kunsthal.

20 september: Erwin Olaf (64), fotograaf, exposeert in binnen- en buitenland. In 2013 ontwierp hij samen met koning Willem-Alexander, die dat jaar werd ingehuldigd, de nieuwe Nederlandse euromunten. Vier jaar later maakte hij ook de officiële portretten van de koninklijke familie.

24 september: Reiky de Valk (23), Nederlandse acteur, bekend van series als Dertigers, Oogbollen, Hockeyvaders En Moderne Liefde Amsterdam. Ook speelde hij de hoofdrol in de videoclip van ‘De Diepte’, het nummer waarmee S10 Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in 2022.

7 oktober: Tjerk Westerterp (92), CDA-politicus en oud-minister van Verkeer en Waterstaat, onder meer verantwoordelijk voor het verplicht stellen van de bromfietshelm en het dragen van een veiligheidsgordel. Tevens maker van de AEX-index, de belangrijkste indicator van de Amsterdamse beurs.

14 november: Karel van de Graaf (72), AVRO-presentator en journalist, gepresenteerd Televisietwee seizoenen van Wie is de mol? en radioprogramma Met het oog op morgen. Ontving in 1981 de Silver Reiss Microphone voor zijn radiowerk.

18 november: Ruud Geels (75), oud-voetballer van onder meer Feyenoord, Ajax en PSV, werd vijf keer topscorer in de Eredivisie en won met Feyenoord de Europacup 1. Hij speelde twintig keer voor het Nederlands elftal en scoorde elf keer.

19 november: Wim van der Leegte (76), ondernemer, voormalig CEO van het industriële concern VDL Groep, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een conglomeraat met ruim honderd bedrijven, waaronder Nedcar in Born, en ruim 16.000 medewerkers actief in negentien landen.

23 november: Harald Hasselbach (56), een Nederlandse professionele American football-speler, was de eerste Nederlander die in 1998 in de Super Bowl speelde. Won tweemaal het American football-seizoenskampioenschap met zijn club, de Denver Broncos.

1 december: Burny Bos (79), filmproducent, schrijver en acteur, van 1984 tot 1989 hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn leiding verschijnen iconische programma’s als Villa Achterwerk, Rembo & Rembo En Theo en Thea werden gelanceerd.

3 december: Peter d’Hamecourt (77), journalist en voormalig Ruslandcorrespondent, woonde tussen 1989 en 2008 in Moskou en bracht van daaruit verslag uit over de val van de Sovjet-Unie voor de NOS-nieuwsuitzendingen en het Algemeen Dagblad.

6 december: Cilly Dartell (66), presentator, vooral bekend van het SBS6-programma Hart van Nederlanddie ze van 1996 tot 2012 presenteerde, en Nieuws tonen. Voordat ze op televisie verscheen, werkte ze in het theater, eerst bij verschillende cabaretgroepen en theatergezelschappen, later stapte ze over naar musicals.

13 december: Paul Litjens (76), voormalig hockeyinternational, speelde tussen 1970 en 1982 in totaal 177 keer voor het Nederlands elftal. Met 268 doelpunten is hij nog steeds de topscorer van het Nederlandse team.

16 december: Mathieu Segers (47), hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, schreef boeken over de Europese geschiedenis en was een graag geziene gast in praatprogramma’s. Gepubliceerd in internationale tijdschriften en deelgenomen aan onderzoeksprojecten aan de universiteiten van Harvard en Oxford.

17 december: Linda van Dyck (75), actrice, speelde in tientallen succesvolle theaterstukken, films en series. Stond bekend om rollen in Twee koninginnen en een prins (1981), Ciske de Rat (1983) en Daens (1992).

20 december: Harrie Smeets (63), voormalig bisschop van Roermond. Werd in 2018 tot bisschop gewijd. Zijn motto was: “Mensen liefhebben in Gods naam.” Eerder was hij onder meer diaken van Venray. Wegens ziekte in augustus dit jaar afgetreden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *