Marja Wardenier klaar voor laatste week als voorzitter Leekster VoetbalGala. ‘Elk Gala voelt weer als een warme reünie’

[ad_1]

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Marja Wardenier weet daar alles van. Elf jaar geleden kwam ze, het afscheid komt eind deze week. Als bestuurslid/voorzitter van het Leekster VoetbalGala welteverstaan. “Het was geweldig, ik overhandig de spreekwoordelijke voorzittershamer.”

Marja Wardenier heeft iets met sport. Nou ja, niet eens een paar, maar veel. “Ja, ik ben opgegroeid met sport en tot nu toe wordt een groot deel van mijn leven erdoor bepaald”, zegt de 60-jarige directeur. Logisch, want ze is getrouwd met ‘voetbaldier’ Johan Wardenier en is zelf een redelijk succesvol schaatser geweest. “En ook een voetbalscheidsrechter”, voegt ze eraan toe.

Marja Wardenier-Adema bereikte een goed (regionaal) niveau in het schaatsen. Ze was zelfs twee jaar lang opgenomen in het kernteam. Toen ze stopte, en inmiddels getrouwd was met Johan, kwam het voetbalvirus binnen. “Bij de club vv Leek, later TLC, waar Johan zelf voetbalde. Ik nam het fluitsignaal over en moest bijna letterlijk standhouden in het mannenvoetbal. Dat is mij goed bevallen, ik laat mensen niet over mij heen lopen, om het zo maar te zeggen.”

Leester Voetbalgala

Natuurlijk was Wardenier ook bekend met het Leekster VoetbalGala, dat grote indoortoernooi rond Kerst en Nieuwjaar. “Ik kwam daar eerst als supporter omdat Johan daar voor vv Leek speelde, maar ik wil altijd meer doen. Ik deed al dingen voor Leek en TLC en zat elf jaar geleden in het bestuur van het VoetbalGala. Gerard Bosman was toen nog voorzitter.

Het tweede jaar stopte Bosman vanwege gezondheidsredenen en werd ik gevraagd het voorzitterschap over te nemen. En zo gebeurde het. Gerard is overigens nog steeds bestuurslid, doet nog steeds wat hij kan en heeft bijvoorbeeld nog steeds een rol in de Beste Speler-jury.

Weet jij wie er elk jaar nog meer is? Familie van Gerrie Mühren, de tien jaar geleden overleden Volendammer. Mühren speelde in het verleden bij een Old Star-team en vond het zo leuk dat hij elk jaar terugkwam bij Leek. En ieder jaar is er nog iemand uit zijn familie om bijvoorbeeld de Gerrie Mühren-trofee voor de beste speler uit te reiken.”

Tijdens haar tijd als voorzitter heeft Marja Wardenier veel meegemaakt. Hoogte- en dieptepunten en alles wat daarbij komt kijken. “Eigenlijk is elk toernooi een soort hoogtepunt. Als je mij vraagt ​​waar ik de meeste voldoening uit haal, dan is het dat het ieder jaar weer voelt als een soort warm weerzien. Dit komt omdat ongeveer alle deelnemende teams uit het Westerkwartier komen. Mensen kennen elkaar allemaal, het is een jaarlijkse reünie.

Jaap van der Molen, een zeer bekende bij VV Marum, is onlangs overleden. Voor de eerste wedstrijd van Marum heb ik een korte herdenkingstoespraak gehouden, wat voor mij en ik denk ook voor anderen erg emotioneel was. Maar ook heel mooi. Dus dat gevoel.”

Strijd en coronajaren

Er waren ook slechte momenten. Dat jaar brak er bijvoorbeeld een groot gevecht uit. “Dat wil je niet, maar helaas is het gebeurd. Met Pelikaan S is het misgegaan, wat er is gebeurd was niet mooi. Na die gebeurtenis hebben we de boel aangescherpt. Meer veiligheid bijvoorbeeld en strengere handhaving van regels.

Ook de twee coronajaren waren lastig, het toernooi kon niet doorgaan. Dan vrees je dat het einde een oefening is, maar toen waren het mensen en sponsors die hun blijvende steun betuigden. Het illustreert wat het Leekster Voetbalgala hier in onze regio betekent.”

Nog geen opvolger

Bij al die enthousiaste woorden rijst de vraag: waarom stoppen? “Het moet ooit gebeuren. Na tien jaar is het misschien tijd. Ik doe meer dingen in mijn leven, werk vier dagen per week en doe onder meer mantelzorg. Het voorzitterschap van het Leekster VoetbalGala vergt nogal wat, vooral in de voorbereiding. Ik heb het gevoel dat ik meer tijd voor mezelf wil hebben.

Voor de duidelijkheid: ik neem niet ontslag uit ontevredenheid over wat dan ook, zeker niet. Het geeft mij nog steeds veel voldoening. Maar ik zou ook graag zien dat anderen, zelfs buiten de organiserende club TLC, de gaten opvullen die zijn ontstaan. Het Gala is niet alleen een TLC-aangelegenheid, het is veel breder. Gelukkig zijn er bewegingen in die richting.

Nee, er is nog geen opvolger voor mijn functie, maar daar maak ik me geen zorgen over. Dat zal zeker gebeuren. Eerst dit 36e toernooi goed afronden, gevolgd door het laatste grote Gala en Finaleavond aanstaande zaterdagavond. Ongetwijfeld voor een bomvol publiek. Ik kijk er nu al naar uit.”

Slotavond Leekster VoetbalGala

Het schema voor de slotavond op zaterdag 6 januari is als volgt:

Begin 18:10 uur
Kwartfinales Een toernooi Marum-HFC’15, Aduard 2000-Roden, VAKO-VEV’67, FC Grootegast-ONR
B-finale vv Westerkwartier-VAKO
Halve finales A-toernooi
Finale damestoernooi VEV’67-Winsum
22:20 uur laatste A-toernooi

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *