Westerkwartier krijgt ‘gestolen’ zeven betonnen koppen terug. Dit was de achterliggende gedachte van de stunt

[ad_1]

De zeven betonkoppen van de gemeente Westerkwartier zijn terecht. De diefstal was een oudejaarsstunt van DOP, het Doezumer oudejaarsteam.

De Provincialeweg in Doezum heeft er sinds zaterdagavond een nieuw kunstwerk bij. De opvallende betonnen kop richt zich op het Kerkplein, de plek waar het Doezumer Nieuwjaarsteam (DOP) dit keer zijn jaarlijkse stunt presenteert.

Wethouder Bé Schollema loopt vlak voor 14.00 uur vrolijk met zijn gezin richting het plein. “Ik denk dat ik iets overhandigd krijg”, zegt hij met een knipoog. Hij is opgelucht. Na de diefstal in oktober vanaf de gemeentelijke werf in Noordhorn sprak hij al de hoop uit dat het een DOP-truc zou zijn. “Ik weet dat de mensen in deze groep bekwaam zijn. De beelden wegen tussen de 1000 en 1500 kilo per stuk. Het slepen vergt de nodige expertise. Natuurlijk willen we ze heel graag terug.”

Wachten op locatie

De Betonkoppen van kunstenaar B. Lothar Frieling wachten al sinds 1918 op een plek. De grote kale hoofden werden gestolen vlak voordat de gemeente de definitieve locatie bekend wilde maken. Hiervoor werd de hulp van het publiek ingeroepen.

Het halve dorp trekt zondagmiddag uit voor de oudejaarsstunt, wat geen verrassing meer is nu een van de hoofden zo zichtbaar is. Maar het maakt het niet minder leuk. “De DOP besloot de gemeente een handje te helpen en plaatste ze snel in ons mooie Doezum”, aldus voorzitter Jorn Broersma. De overige zes hoofden liggen verborgen onder een zeildoek op het plein. Onder luid applaus worden ze onthuld.

Het kostte de Doppers niet veel moeite om de loodzwarte kunstwerken in handen te krijgen. Binnen een kwartier werden ze aangeklaagd zonder dat iemand op de gemeentelijke werf het merkte. De slagboom stond omhoog en er waren geen camera’s.

Aandacht voor woningbouw

Met zijn werk Der Betonkopf (23 beelden in totaal) neemt de maker stelling tegen bekrompenheid. Hij wil mensen aan het denken zetten. De mensen achter de stunt willen op hun beurt de gemeente aan het denken zetten over nieuwbouw in de gemeente. Of beter gezegd: het gebrek daaraan. Er is een tekort aan woningen, vooral voor jongeren. “Gemeente Westerkwartier, steek de koppen bij elkaar en maak de nieuwbouwplannen klaar”, aldus Broersma. Bij de afbeeldingen hangen meerdere spandoeken met die boodschap.

Wethouder Schollema waardeert de stunt. En hij belooft dat de 41 dorpen van de gemeente nieuwbouw krijgen als daar behoefte aan is. De DOP heeft nog een leuke verrassing: een camera voor de gemeentelijke werf om diefstal te voorkomen. Nu de hoofden boven water komen, maakt de gemeente binnenkort bekend waar ze definitief komen te staan.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *