In memoriam | Dick Siersema (1951-2023) Een leven vol liefde voor boeken en kunst

[ad_1]

Op 27 december overleed Dick Siersema onverwacht. Als antiquair, galeriehouder, tentoonstellingsmaker en auteur van boeken over hedendaagse kunstenaars was hij een inspirerend figuur in Groningen. Hij was 72 jaar oud.

Dick Siersema was een bekende figuur in het Groningse kunstleven. Hij kende iedereen en iedereen kende hem. Als eigenaar van Prentwerk Art & Art Books had hij sinds de oprichting in 1993 naam gemaakt als antiquair en galeriehouder, maar hij was veel meer.

Siersema vestigde zich in 1990 in Groningen waar hij na een scheiding een nieuw leven wilde beginnen. Hij volgde een kunstcursus bij galerie Forma Aktua en besloot toen van zijn liefde voor boeken en grafiek zijn werk te maken. Hij opende zijn eerste winkel in de Folkingestraat en verhuisde later met zijn bedrijf naar de Vismarkt waar hij veel meer ruimte had voor tentoonstellingen. Zoals hij het zelf verwoordde: ‘Eerst had ik een antiquariaat met kunst, later een kunstgalerie met een antiquariaat’.

Zoet inzicht

Han Steenbruggen, nu directeur van Museum Belvédère in Heerenveen en destijds werkzaam bij het Groninger Museum, kwam daar regelmatig. “Het was een zoete verrassing. Dick en zijn levenspartner Dianne Voskuil waren een geweldig gastvrij stel. Iedereen was welkom: kunstenaars, schrijvers, boekenliefhebbers…

Siersema richtte in die jaren samen met kunsthandelaar Richard ter Borg en boekhandelaar Geert Postma het tijdschrift op Verlaat Noord verder, met Siersema als hoofdredacteur. Het ging aanvankelijk over boeken, maar later ook over kunst. Steenbruggen: “Er hebben allerlei mensen aan bijgedragen. Verlaat Noord zorgde voor veel levendigheid en verbinding.”

De tentoonstellingen die Siersema op de Vismarkt organiseerde waren van groot belang voor de Groningse kunstwereld. Gevolgd door kunstenaar Martin Tissing nam Siersema contact op met onder meer Ruud de Rode en Drewes de Wit. “Er was destijds weinig belangstelling voor deze groep abstracte kunstenaars, dus het was mooi dat Prentwerk hen een podium bood”, zegt Steenbruggen.

Belangrijke boeken

Siersema begon steeds meer over kunst te schrijven. Hij schreef belangrijke boeken over Tissing, De Rode en De Wit. Volgens Drewes de Wit had Siersema een goed oog voor waar het bij schilders om ging. “Hij wist altijd te achterhalen welke gegevens echt relevant waren voor je werk en kon dat vervolgens heel goed verwoorden. Dick is heel belangrijk voor mij geweest.”

Ter Borg herinnert zich Siersema als een uiterst aimabele collega die altijd klaar stond om kunstenaars te helpen, die zijn kennis graag deelde met kunstliefhebbers en altijd vol ideeën zat voor nieuwe tentoonstellingen en publicaties. “Hij inspireerde Steenbruggen bijvoorbeeld tot het starten van Art Noord, de jaarlijkse en uiterst succesvolle kunstbeurs in Museum Belvédère. En onlangs organiseerde hij de grote verkooptentoonstelling van de nalatenschap van Tissing, een tentoonstelling in Pictura die hij prachtig had ingericht. Dick zat nog vol plannen. Ik hoopte, net als iedereen, dat hij de artikelen die hij op zijn weblog publiceerde leuk zou vinden Kunstforum Noord zou opnieuw bundelen, ze waren zo goed. Misschien kan dat nog een keer gebeuren.”

Siersema heeft zijn werk bij Prentwerk de afgelopen jaren beperkt tot online activiteiten. Onvermoeibaar bleef hij zoeken naar bijzondere prenten en boeken op websites en veilingen. Toen hij in 2008 door Antiqbook werd geïnterviewd – Siersema was een van de eerste deelnemers aan dit platform voor bijzondere boeken – zei hij: ‘Ik ben nu 56. Wat mij betreft blijf ik dit de rest van mijn leven doen. ‘ Hij heeft zijn woord gehouden. Toen Dianne Voskuil hem levenloos thuis aantrof, lag de documentatie voor nieuwe online activiteiten naast hem op de bank.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *