Kernfusiereactor stopt met experimenten – NRC

[ad_1]

De experimentele kernfusiereactor JET (Joint European Torus) werd voltooid Zaterdag werd het laatste experiment afgerond waarbij kernfusie met deuterium en tritium werd uitgevoerd. Eind dit jaar zal de reactor definitief sluiten.

De JET was de grootste kernfusiereactor ter wereld en bereikte vele mijlpalen op het gebied van kernfusie. Het project maakte deel uit van EUROfusion, het Europese onderzoeksprogramma naar kernfusie.

De reactor staat in Culhalm, een dorp in Oxfordshire in Engeland en wordt beheerd door de UK Atomic Energy Authority (UKAEA). Door de Brexit zal Engeland geen deel meer uitmaken van het EUROfusion-programma. In Engeland bereidt de UKAEA zich nu voor op de bouw van een eigen reactor: de STEP.

In de JET was het voor het eerst mogelijk om tritium en deuterium, twee isotopen van waterstof, te laten samensmelten tot helium. Bij deze fusie komt energie vrij. Kernfusie is een potentieel veilige vorm van kernenergie omdat er minder radioactief afval ontstaat dan kernsplijting.

Donutachtige vorm

De reactor in Culhalm heeft een donutachtige vorm met magneten aan de zijkanten. Bij een temperatuur tot 150 miljoen graden kan de brandstof hier in plasmavorm bestaan ​​en samensmelten. Plasma is een gas waarin de elektronen zich door verhitting vrij van de atomen kunnen bewegen.

Tot nu toe zijn er geen kernfusiereactoren gebruikt om energie op te wekken. Het is niet eenvoudig om de juiste voorwaarden voor de fusie te scheppen. Het vereist een zeer hoge druk en temperatuur.

Lees ook
Recordhoeveelheid energie opgewekt door Europees kernfusie-experiment

<strong>De binnenkant van de tokamakreactor</strong> in Oxfordshire, Engeland, waar het experiment werd uitgevoerd met het gloeiend hete brandstofplasma.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”https://images.nrc.nl/hLiNxxAdAEWnWXscjKjTD41qtKQ=/160×96/smart/filters :no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data81606336-3c5280.jpg”/></p>
<p>In 2021 genereerden onderzoekers van het JET een recordopbrengst aan energie: 59 megajoule in vijf seconden.  Dit is de hoeveelheid energie die een tweepersoonshuishouden in twee dagen verbruikt.  Het kostte echter nog meer energie om de reactor op te warmen. </p>
<p>De experimenten in de JET-reactor hebben duidelijk gemaakt hoe de nieuwe ITER-reactor eruit moet zien, die nu in Zuid-Frankrijk in aanbouw is. </p>
<aside data-article-id=

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *