Vrijspraak voor jager die met één schot twee rotganzen doodde in Sint Jacobiparochie. ‘Nooit eerder gebeurd’

[ad_1]

Rotganzen zijn een beschermde inheemse soort en mogen niet worden afgeschoten. De 59-jarige jager uit De Westhoek die maandag tegenover keurmeester Klaas Bunk zat, wist dit als geen ander. Toch had hij eind oktober 2020 twee rotganzen doodgeschoten.

En dat gebeurde ook met één en dezelfde kogel, maar dan per ongeluk, benadrukte de verdachte maandag op de zitting van de economische politierechter. De man had op een perceel aan de Boonweg bij Sint Jacobiparochie een grauwe gans in het vizier, maar hij had per ongeluk twee rotganzen aangereden.

Een getuige die verderop op de zeewering vogels aan het tellen was, had twee knallen gehoord en zag door een verrekijker dat de jager de twee ganzen in zijn auto zette. De getuige heeft verklaard dat hij op dat moment geen andere ganzen had gezien. De verdachte had tegenover de politie verklaard dat er zeker vijf grauwe ganzen in het land waren en dat hij inderdaad een grauwe gans in het vizier had, een soort waarop hij mocht schieten.

Vizier

De bezienswaardigheden bleken ook de oorzaak van het gemiste schot. Normaal gesproken laat de man zijn wapen meerdere keren per jaar controleren, maar dat was in 2020 een tijdje niet mogelijk vanwege corona. Later ontdekte hij dat er een kleine afwijking in het vizier zat, er zaten een paar schroefjes los. Volgens advocaat Peter van Schooten staat hij in jachtkringen bekend als “uiterst precies en zorgvuldig”.

Volgens Van Schooten was zijn cliënt bovendien buitengewoon verrast dat hij met één kogel twee vliegen in één klap had geslagen. “Dat is nog nooit eerder gebeurd.” De raadsman pleitte voor vrijspraak. Openbaar aanklager Leroy de Vries meende dat er op zijn minst sprake kon zijn van ‘voorwaardelijk opzet’: door op de vogels te schieten had de verdachte ‘de grote kans aanvaard’ dat hij vogels zou raken die hij niet mocht raken.

De agent eiste een boete van 400 euro. Rechter Bunk kwam niet tot het door de wet vereiste opzet, noch tot het voorwaardelijke opzet. ‘Ik heb de overtuiging niet’, zei de rechter. De jager werd vrijgesproken. Daar was hij duidelijk blij mee. Tijdens de zitting had hij al gezegd dat hij al genoeg gestraft is: hij is zijn jachtvergunning voor tweeënhalf jaar kwijt. Door de vrijspraak is de kans groot dat hij binnenkort weer het veld in mag om te jagen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *